Skip to main content
Luister naar dit blog artikel
Aangepast op:29/04/2024

Waarom is mijn website zo traag?

De meeste websites worden traag door te veel scripts die ingeladen worden. En door te grote afbeeldingen die niet zijn voorbewerkt voor het web.

Geschatte leestijd: 5 minuten

Het belang van een snelle website

De laadtijd en de snelheid waarmee een pagina zichtbaar wordt is van groot belang voor je bezoekers. De meeste bezoekers zijn binnen 5 seconden weer van je pagina (een bounce) als de laadtijd en snelheid te langzaam is. Of als ze niet vinden wat ze verwachten.

Gebruik een caching plugin

Stel de plugin WP Rocket of Autoptimize in om je website sneller te maken. Hiermee kan je invloed uitoefenen op hoe onder andere scripts worden ingeladen. Maar lees eerst verder, voordat je dit als noodoplossing gaat inzetten. Je moet eerst checken of je de juiste plugins hebt en geen verouderde en slecht onderhouden of slecht gecodeerde plugins hebt geactiveerd. Vaak zie ik ook plugins die bijna hetzelfde doen. Heb je werkelijk geen idee? Laat je vooral adviseren door een webdesigner.

Lager in de Google zoekresultaten

Laadtijd is 1 van de meer dan 200 rankingfactoren. Niet met het meeste gewicht maar indirect wel, doordat je bounce rate (weglopen van de website) hoger kan worden als je pagina niet snel genoeg te voorschijn komt.

Waarom je website traag kan zijn?

Dat komt vooral door deze factoren:

  • Hosting
  • Afbeeldingen
  • Scripts van (verouderde) plugins en thema

Hosting bepaalt deels de laadtijd website

Zorg voor goede hosting, gericht op WordPress. Test je website op Pingdom voor snelheid. De meeste ondernemers hebben een shared hosting pakket. En dat betekend met z’n allen op 1 server. Bij de partijen met 1 euro hosting kan je er vanuit gaan dat je een grote website niet goed kan laten draaien.

Deze servers zijn niet optimaal ingesteld voor WordPress en waarschijnlijk staan er ook teveel op 1 server. Hierdoor wordt je website langzamer en in het ergste geval gaat hij met regelmaat uit de lucht. Ik ben zelf van hosting provider gewisseld en nu laad mijn website stukken sneller. Momenteel zijn er nog veel sites die niet over zijn naar php 8 en dat is voor de andere website die dat wel zijn niet handig. Ook dit kan storingen op de server veroorzaken.

Een website met pagina’s die niet inladen is echt killing. Je raakt hiermee je bezoeker kwijt.

Afbeeldingen van 1MB, niet doen!!

Zorg er voor dat je jouw afbeeldingen kleiner maakt voordat je ze upload. Staan ze er al in, zorg dan dat je ze binnen WordPress verkleind door de afbeeldingen te bewerken en weer op te slaan. Te grote afbeeldingen gebruiken gaat ten koste van de inlaadtijd van jouw pagina.

Lees meer over deze materie in ‘Verklein afbeeldingen en foto’s voor je ze uploadt in je WordPress website‘.

Gebruik de WebP afbeeldingen

Sommige thema’s ondersteunen de functie het WebP bestandsformaat. Dan kan je dit aanvinken en worden je foto’s automatisch omgezet en opgeslagen in webP formaat. Deze is vaak sneller ingeladen dan een jpg. Gebruik sowieso geen png als je geen transparantie nodig hebt.

Elke plugin er bij is weer meer scripts

Elke plugin brengt code met zich mee. Als deze als eerste wordt ingeladen kan dat de inlaadtijd vertragen. Met plugins zoals WP rocket kan je instellen dat je CSS en Javascript kan verkleinen. Laat dit doen door een webbouwer. WP Rocket en Complianz kunnen juist ook het probleem veroorzaken. Heb je een langzame website, dan is het interessant om eens de plugins te deactiveren en een voor een weer aan te zetten. Check bij elke verandering of het wat doet met de snelheid. Scripts uitzetten kan juist ook problemen veroorzaken. Doe dit alleen als je weet waar je mee bezig bent.

Staar je ook niet blind op de rapportages vanuit zo’n snelheidstest. Je kan een 100% score op alle onderdelen willen, maar naar alle waarschijnlijkheid werkt je website dan niet meer zoals je voor ogen had. Zolang je niet zelf kunt programmeren ben je afhankelijk van thema’s en plugins van derden.

Blijf je website altijd updaten!

Verouderde plugins die niet meer worden bijgehouden en waarvan de code verouderd is kunnen onder water veel problemen veroorzaken. Lees hierover: Hoe update je een WordPress website.

Check altijd wanneer de plugin voor het laatst een update heeft gehad. Kies niet blindelings een plugin uit de bibliotheek. Lees hierover Top 10 meest gebruikte WordPress plugins

Ook WordPress zelf en je thema moeten structureel geupdate worden. Op hostingniveau moet de php versie inmiddels op 8.1 of hoger staan.

Lees ook:


Behoefte om dit samen op te pakken?

Met regelmaat organiseer ik samen-doe-sessies maar een 1-op-1 sessie is ook mogelijk. Neem contact met me om uit te vinden hoe ik jou kan helpen.

studio@sandragortemaker.nl | 06 531 90 681

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Waar kan ik jou mee helpen?

Vul je zoekterm of zin in en druk op enter, zo vind je snel de bijpassende pagina.