Skip to main content

Houd je website veilig

Onderhoudscontract WordPress website

Contracten worden aangeboden aan klanten die hun website hebben gebouwd door ons.

Er zijn uitzonderingen, hiervoor moet ik eerst bekijken wat de status van WordPress, het thema en de plugins zijn. Er kunnen extra kosten verbonden zijn aan het opschonen van je website.

Wat krijg ik in de contract

De werkzaamheden bestaan uit het per kwartaal uitvoeren van:

  • updaten van WordPress;
  • updaten van het Yootheme template
  • updaten van Plugins;
  • het maken van een extra back-up van je complete website (teksten, afbeeldingen, bestanden en database);

-> Staat er een belangrijke update klaar, dan wordt deze zo snel mogelijk gedaan.

-> Indien je de website zelf gaat updaten of er extra plugins bij zet (zonder overleg) en er gaat iets mis, dan zijn de herstelkosten voor eigen rekening.

-> De updates worden gedaan om je website functioneel te houden. Wordt er echt een hack uitgevoerd op een kwetsbaarheid, dan moet je daar direct bij zijn. Bij deze updates ben je er dan vaak al te laat bij. In dat geval is een hosting pakket waarbij continue scans worden uitgevoerd het meest veilig. Een voorbeeld hiervan is het “Zorgeloos” pakket van Natuurlijk Hosting >>

Er wordt een stap extra gedaan in het schrijven van regels in de firewall zodra er verdachte zaken zichtbaar worden in de scan. Aan de andere kant doen ze niet de normale updates, alleen bij de noodgevallen. Wil je helemaal veilig zijn dan kies je voor een hostingpakket waarbij dit wordt gedaan en doe je zelf de updates of laat je dat door mij doen.

De kosten voor het WordPress onderhoudscontract zijn € 150,- excl. per jaar.

Welke onderdelen worden geupdate?

  • WordPress systeem
  • Plugins
  • Thema’s

Waarom updaten?

Als je een website zelf wil bijhouden zonder dat je php, html, javascipt en css code wil werken dan heb je een onderhoudssysteem nodig. WordPress is een van de vele systemen, maar wel de bekendste. De code achter de schermen is continue aan wijzingen onderhevig. Daarnaast wil je dat alle onderdelen blijven samenwerken. En je hebt een verantwoordelijkheid naar de medegebruikers op je (meestal) shared hosting omgeving om alle up-t0-date te houden.

Wat is een template?

Een template is het sausje over de code, hiermee bepaald je de layout en de kleuren van je website. De huisstijl. Ik maak gebruik van Yootheme templates omdat ik bijna alles mee kan maken. 

Wat zijn plugins?

De plugins zijn stukjes code van derde partijen. Deze worden met zorg uitgekozen, en vaak kies ik voor betaalde premium versies omdat deze kwalitatief beter zijn en een goede support afdeling bieden. Te denken valt aan formulieren of een betaalopties.

Lees meer over plugins op deze pagina>>

Wat zit er in een update?

Vaak zijn het aanpassingen in de beveiliging. Iets minder vaak komen er grotere updates of geheel nieuwe versies van WordPress of plugins uit, waarin vaak naast beveiligingstechnische verbeteringen ook hele nieuwe functionaliteiten zitten.

Waarom blijven updaten?

Het gaat om het oplossen van foutjes en beveiligingsupdates. Doe je dit niet of te laat dan vergroot je het risico dat je website gehackt wordt of door Google gezien gaat worden als niet veilige website. Het kan ook zijn dat je provider je website offline haalt omdat deze ook een gevaar vormt voor anderen die een website op dezelfde (shared)server hebben draaien.

Kan ik de updates ook zelf doen?

Je kan deze updates ook zelf doen. Zorg dan wel dat je voor het uitvoeren van een update een backup maakt van je website. En dat je deze ook kan terugzetten. Of dat je dit snel via je hostingprovider kan laten doen. Vaak kan je via Plesk of Softaculous een WordPress installatie scannen en backuppen.

Lees ook: Hoe update je een WordPress website