Challenge opzetten met MailChimp Automation
Wil je een challenge opzetten in MailChimp en verkopen via je eigen online shop? Een tijdje terug heb ik Charlotte van Foodiefit geholpen met haar MailChimp Automation.
Ze heeft daarnaast een WooCommerce webshop om de betaling te regelen. Op de productpagina kan je dan alle informatie zetten. Of je maakt een aparte landingspagina en stuurt mensen dan direct door naar de checkout pagina.
Charlotte had het al super voor elkaar, mooie website en een uitdagende challenge. Helemaal uitgewerkt en vormgegeven. Er zit dus wel wat voorwerk aan het opzetten van een challenge. Vergeet niet dat design echt ook heel belangrijk is.
In deze blog ga ik de techniek niet helemaal beschrijven, maar wel zo dat je globaal weet welke stappen er zijn. Wil je het uitbesteden, you know where to find me 🙂
Het opzetten van de automation en het koppelen van de shop bleek uiteindelijk easy-peasy maar we hebben echt wel even moeten sparren om alle aanmeld routes goed te laten verlopen, zeker als je met 1 audience werkt en segmenten.
Ontzettend fijne samenwerking gehad met Sandra Gortemaker.Mijn doel was het automatiseren van een online programma dat ikaanbied. Ze luistert naar je wensen, denkt goed mee en isgoudeerlijk!
Wat heb je nodig om een challenge op te zetten?
- MailChimp account (betaald account)
- WordPress website
- Woocommerce shop (WP-plugin)
- MailChimp for Woocommerce (WP-plugin)
- Flexible Check Out field (WP-plugin)
- Mollie account
- Materiaal wat met zorg is vormgegeven.
- Teksten en afbeeldingen
- Tijd (plan genoeg tijd in)
Startmoment instellen
Een online challenge houd in dat het een virtueel product is en dat je het daarom ook in je eigen wilt kunnen doen. Bij deze challenge is het van belang dat iedereen start op een maandag. Maar je wilt al wel vast een welkomst mailtje sturen. De een stel je in met een trigger (verstuur wanneer iemand product X heeft gekocht. En je bepaalt het verzendmoment (bijv. alleen op maandag om 6:00).
Het instellen van een specifieke datum is helaas niet mogelijk. De workaround is dan om je hele automation of een specifieke mail uit de workflow te pauzeren. Je zet hem dan aan op het moment dat je wilt starten. Controleer goed of er echt een queue ontstaat, anders gaat er iets mis.
Alles op 1 lijst houden, en daarom segmenteren
Vooral als je een betalende klant bent wil je geen dubbelingen in je abonnees en is het van belang met één grote lijst te werken en te segmenteren. Dat kan op tags maar ook op voor ingebouwde (prebuilt) gedragingen. Dat is in het geval van een een WooCommerce shop, de aanschaf van een bepaald product.

Nieuwsbrief optioneel
Het versturen van de nieuwsbrief moet optioneel zijn. Op het moment dat je een aanschaf in de shop doet maar je niet aanmeld voor de nieuwsbrief mag je deze persoon een nieuwsbrief versturen, maar netter is om het te vragen. Je kan het simpel verwerken in de bestelprocedure. Wordt je klant alleen op basis van zijn aanschaf toegevoegd aan je lijst dan is deze ‘subscriber’. Je kan wel een aantal geautomatiseerde mailtjes versturen zoals hieronder getoond op het screenshot.

Voorkom een overload aan mailtjes
Let er op dat je eerste mailing (welkomstmail), tegelijk binnenkomt met de eerste mailing uit de automation. Je kan overwegen om de welkomstmail naar nieuwsbrief-lezers te vertragen met een uur of een dag. Anders krijg je wel heel veel mailtjes ineens. Heb je de double opt-in aan staan, dan komt er nog een extra mail binnen. Zorg dat je belangrijkste mail niet ondersneeuwt.
Simpele checkout
Bij een virtueel product is het niet perse nodig dat je alle adresgegevens vraagt van je klant. Met de plugin “Flexible Check Out Fields” kan je een aantal velden uitzetten en dan houd je bijvoorbeeld alleen het naam en e-mailadres veld over. Dat verminderd ook de drempel bij aanschaf.
Automation MailChimp opzetten
Uiteindelijk hebben we helemaal niet met tags hoeven werken maar konden we trigger kiezen op basis van aanschaf.
Het opzetten van een automation gaat heel makkelijk. Er staan een aantal voorbeelden klaar maar maak een custom automation aan. Dan kies je heel bewust zelf de trigger, segmenten en de verzendopties.

Koppel je shop aan MailChimp
De eerste mail die je verstuurd krijgt het seintje door vanuit WooCommerce. Gebruik de plugin MailChimp for WooCommerce om je shop te koppelen. Dat is een plugin van MailChimp zelf. Vervolgens kies je jouw lijst. En is er de mogelijkheid om een extra tag toe te voegen tijdens het syncen naar MailChimp. Een tag heb je niet direct nodig omdat je shop gekoppeld is en je in MailChimp kan kiezen voor een specifiek product die aangeschaft moet zijn.

Betaalfunctie
Om betalingen te kunnen doen heb je een payment provider nodig. Op moment van schrijven is Mollie de goedkoopste oplossing met € 0,35 per geslaagde transactie.
Maak een account aan op Mollie en houd er rekening mee dat dit even tijd kost vanwege de verificaties en insturen van ID.
Welke plugin je ook kiest, voor beide heb je Mollie account nodig. PayPall en Stripe zijn nog niet heel bekend maar zijn vaak ook opties.
Andere opties zijn aanbieders die met checkout pages werken waarbij je geen WooCommerce nodig hebt maar wel een maandabonnement. Heb je nog niet veel omzet dan kan dat niet altijd uit.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Prangende vragen over MailChimp?
MailChimp blijft veranderen en dan is het fijn om er een expert bij te betrekken. We gaan samen naar het probleem kijken zodat je weer verder kan.
Soms moet je op weg geholpen worden om zelf weer verder te komen. Pak de regie en vijzel je kennis op.
Hoe nuttig was dit artikel?
Klik op een ster om deze te beoordelen!
Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0
Er is nog niet eerder gestemd. Wees de eerste die dit bericht waardeert.
Geef een reactie