Skip to main content

Curriculum vitae

Gortemaker Grafisch Ontwerp (2005-2010)

Studio Sandra Gortemaker (19-08-2011 – heden)

Wat gaat de tijd toch snel. Onder de naam Studio Sandra Gortemaker ben ik al sinds 2012 aan het werk als webdesigner en grafisch ontwerper. Maar de eerste website die ik ontwierp was er al in 2005.

Tijdens mijn afstuderen werd ik gevraagd door een theatergroep. En in mijn 1e jaar heb ik met medestudenten een kunstroute voor Oerol opgezet. Het was voor mij niet een vraag of ik ondernemer zou worden, ik was het al!

Windesheim 1995-2000

Docent Beeldende kunsten

Ik ben opgeleid als Docent Beeldende Kunst aan de Hogeschool Windesheim met als bijvak publiceren. Ik heb een kort jaar gewerkt als DTP-er bij Univé maar daarna een studie Grafisch Ontwerp aan ArtEZ begonnen. 

Na mijn studie wilde ik direct aan het werk. Niet voor de klas, daar vond ik mijzelf te jong voor. Ik ben gestart bij de marketing afdeling van Univé en wist na een half jaar, dit wil ik niet de rest van mijn leven doen. Werken in een team was superleuk maar het dtp werk, die uitvoerende kant, en steed maar hetzelfde doen. Dat was niet voor mij. 

In 2001, toegelaten tot het 2e jaar van de kunstacademie in Kampen kreeg in de vakantie een heftig auto ongeluk. Rug gebroken, met een corset om naar school, maar uiteindelijk na een half jaar pas op de plaats moeten maken. In de zomer van 2002 had ik hierdoor wel tijd om mee de doen aan een supergaaf project voor Oerol. Het jaar erop ben ik opnieuw begonnen met het 2e jaar.

Eerste vrije werk met grote oplage

Terschellings Oerol 2002

Samen met een aantal kunstacademiestudenten hebben we onder de naam Vers Bloed een kunstroute opgezet. Inge Hoefnagel, Mannie Krak, Jolanda Jansen en nog heel aantal kunstenaars. Mijn bijdrage: Een wandelroute boekje om zelf aan te vullen. Dit is de cover.

Na dit jaar heb ik nog een heel aantal keer als subcoördinator gewerkt op het festival. Super goede herinneringen aan!

En de jaren daarna heb ik verschillende websites voor kunstenaars en kunstenaars verenigingen gemaakt.

How we met
ArtEZ University of the Arts

Grafisch Ontwerp

Hiernaast mijn afstudeerproject in 2005, een online platform voor familie en verenigingen. Redelijk nieuw concept aangezien Hyves, Ning, MySpace en Facebook allemaal in die periode zijn opgericht en ik daar toen nog niet echt van op de hoogte was. Mijn voorbeeld op dat moment was de digitale stad. Het idee kwam voort uit het gemis aan communicatie met mijn Canadese familie die ik 1998 en 2011 had opgezocht. Tijdens mijn website had ik een werkende website staan.

Afstuderen 2005

Na mijn afstuderen direct begonnen als ondernemer. Mijn eerste klus was voor een theater productiebedrijf wat de show HONK! naar Nederland had gehaald. Ik heb hiervoor al het drukwerk (perskit, logo, visitekaartjes) en online uitingen (heuse flash website) gemaakt. Uiteindelijk via een klant bij een bureau terecht gekomen en dat was het begin van een aantal jaar in loondienst. Overigens ben ik altijd bezig gebleven met eigen ontwerp klussen. Mijn domeinnaam stamt al uit december 2005. Ben dus als meer dan 15 jaar online!

In de periode na mijn afstuderen heb ik bij verschillende bedrijven gewerkt. Univé Verzekeringen (2000), Beeldspraak (2002), Jaager (2006), Jouw Reclamemakers (2007-2008), Evangelische Omroep (2008-2011) en als laatste bij Yourhosting (2011-2012).

Bureauervaring en freelance werk.

Aan het werk als Grafische ontwerper / webdesigner

Zoals je ziet, bood ik alles aan. De valkuil van elke beginnende ondernemer. Tegenwoordig is dat alleen websites en nieuwsbrieven. Ik werk wel veel samen met Grafisch Ontwerpers die liever geen websites ontwerpen en maken.

Wist je dat er een web archief is? Ik heb eens een hele website teruggehaald die door iemand per ongeluk offline was gehaald voordat ie verhuisd was…

Mijn eerste screenshot is uit 2006

2006 – html, flash en css

Mijn eerste website

  Aan het werk als Grafische ontwerper

  Logo Ontwerp

  Ik heb in de periode tot 2012 heb ik nog logo’s ontworpen maar bij de tweede doorstart onder de naam Studio Sandra Gortemaker ben ik meer gaan richten op het ontwerpen van websites en nieuwsbrieven.

  3 and a Crowd (2005)
  Makelaardij Gortemaker (2007)
  ZPZZ (2011)
  Ticketlab (2012)
  Stichting Fly4U (2012)
  De biologische keuken (2012)

  Mijn eerste projecten

  2006

  Mijn eerste projecten in 2006 heb ik veel met Angelique Fokker gedaan. Waarbij zij het grafisch ontwerp deed en ik de online toepassingen. En daarnaast gingen we naar evenementen van de BNO

  Respo International (2006)
  Wipstrik95 (2007)
  Veron Administratiekantoor (2011)
  Jonge Beth (2013)
  Schoongroep (2013)
  Vizicon (2014)

   Nadat ik weer opnieuw was opgestart in 2011 moest ik mijn hele netwerk weer opbouwen en mezelf uitvinden. Dit was een periode dat ik veel naar netwerk evenementen ging en me aansloot bij projecten. Heel leuk en leerzaam maar heeeel veeel onbetaalde uren gemaakt.

   Samen met Yvonne de Haan heel wat projecten gedaan en samen een korte tijd in 2014/15 kantoor gehuurd aan de dr. van Deenweg in Zwolle. Maar uiteindelijk gaan flexwerken met de Creatieve Coöperatie nu CO!.

   In 2014 heb ik een marketing opleiding gevolgd bij Puurst (nu Future Builder)en in 2015 een NLP Business Practitioner bij Profskills.

   Uiteindelijk heb ik het vele netwerken en in projecten meedraaien waar ooit dan iets uit moest komen qua vaste inkomsten vaarwel gezegd en ben met op één ding gaan focussen, namelijk WordPress website en MailChimp nieuwsbrieven.

   Aan het werk als creatief Webdesigner

   WordPress en MailChimp

   Ik ben absoluut geen programmeur of techneut, maar ik weet er genoeg om dat deel er niet bij te willen doen. Ik noem mij soms maar een creatief webdesigner omdat ik werk met een vast thema waar ik alle ontwerpen in op kan zetten die ik kreeg aangeleverd of die ik zelf maak.

   Mijn focus ligt op kleine websites die prima te maken zijn met WordPress. En voor ondernemers die de touwtjes daarna graag zelf weer overnemen. Uiteraard kan je ook de updates uitbesteden als je er echt geen zin in hebt of tijd voor hebt.

   In 2020 is hier een online trainingen aanbod bij gekomen waarbij ik door middel van online video’s uitleg hoe je zelf je website maakt of nieuwsbrief.