Skip to main content

06 Linkbuilding

Aangepast op: 6 nov, 2023

Links van en naar jouw pagina’s geven je website een hogere nieuwswaarde. Deze manier van werken past binnen een goede SEO strategie. Het is niet ingewikkeld en je kan er direct mee beginnen.

Geschatte leestijd: 4 minuten

Als je beter gevonden wil worden in Google dan is het belangrijk om Google te laten weten dat jouw pagina’s bestaan. Dat doe je onder andere met deze linkbuilding strategie.

Doe aan linkbuilding

Linkbuilding is een actieve manier van het zorgen dat er naar jouw website terug wordt gelinkt.

  • Zoek websites die het goed doen (qua ranking) en relevant zijn voor jouw vakgebied en in het verlengde liggen van jouw diensten. Vraag of ze een link van je willen plaatsen. Misschien kan je een gastblog schrijven.
  • Voor sommige ondernemers kan het laten opnemen in een specifieke databank helpen (coaches of psychologen bijvoorbeeld)
  • Zorg voor goede content, zodat men uit zichzelf gaat linken naar jouw website en je natuurlijk ook goed rankt in de zoekresultaten
  • Als je een blog schrijft, zet er dan linkjes in naar andere websites die hoog in de ranking staan. Het is niet erg als je het zelf allemaal niet weet en refereert aan andere bronnen.
  • Er is zelf een tak van sport die broken linkbuilding heet waarbij je kapotte linkjes opspoort en ze laat vervangen door een nieuwe en betere link (die van jouw dus)
  • Zet een link in je social post updates
  • Zet links in je nieuwsbrief terug naar je website

Interne linkjes

Als je binnen je eigen website linkt van de ene naar de andere pagina heten deze interne linkjes. In mijn blog over cornerstone pagina’s ga ik er wat dieper op in. Wat belangrijk is bij linkbuilding, is dat je een aantal pagina’s, de belangrijkste aanvinkt als hoeksteen. Alle andere pagina’s en berichten linken terug naar deze pagina. Vergeet dus niet bij elk nieuw blog of bij elke nieuwe pagina, linkjes toe te voegen naar eerder geschreven content. Het verhoogd de nieuwswaarde van je pagina.

Zorg ook dat er een link vanaf je homepage is naar de nieuwe blogs, niet alleen vanaf een categoriepagina.

Lees ook de voorbeelden van Google zelf op SEO Link best practices

Yoast SEO tool

ingevulde snippet - YOAST SEO plugin
SEO tool om o.a. linkbuilding te verbeteren

Ik raad je aan om met de Yoast SEO tool te gaan werken, deze helpt je goed op weg om zelf je pagina’s te optimaliseren, te verbeteren. Als je deze hebt geactiveerd zie je direct in je pagina en berichten overzichten hoeveel interne en externe linkjes er zijn. En waar er dus nog werk aan de winkel is.

Je zou er ook om kunnen vragen als het om een website gaat die ook in het verlengde ligt van jouw dienstverlening. Het moet gaan om kwalitatief goede en betrouwbare linkjes. Het beste is dat andere mensen uit zichzelf een link naar je website maken.

Wil je echt goed bezig met SEO, kies dan voor de premium tool. Je krijgt toegang tot veel video uitleg en in de tool zelf komen hele handige extra’s erbij. Zoals suggesties voor keywords.

Linkbuilding
deze video is ook onderdeel van mijn 5-daagse

Extern linkjes

Er zijn twee soorten externe linkjes. De linkjes die een andere website naar jou maakt (die zijn het beste) en de linkjes die jij maakt naar een website. Bijvoorbeeld bij bronvermelding. Linkjes vanaf social media tellen niet mee in de SEO ranking maar wel in de vindbaarheid en zichtbaarheid. Zeker niet onbelangrijk om jouw blogs online te delen via social media kanalen. Meer hierover vind je op de website van Yoast.

Vermeld daarom bij social media ook weer de link terug naar de blogpost. Verder is het ook zinvol om een reactie achter te laten op de blogs van anderen, zeker als die gerelateerd zijn aan jouw vakgebied.

Header foto Becca Tapert on Unsplash

Lees ook:

Behoefte om dit samen op te pakken?

Met regelmaat organiseer ik samen-doe-sessies maar een 1-op-1 sessie is ook mogelijk. Neem contact met me om uit te vinden hoe ik jou kan helpen.

studio@sandragortemaker.nl | 06 531 90 681

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf een online marketingplan

online marketing studio sandra gortemaker

Doe je mee met de online training vol praktische oefeningen en de aansluitende samen doe sessie?

1-op-1 kan ook.


Lees meer blogs over online strategie


Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Er is nog niet eerder gestemd. Wees de eerste die dit bericht waardeert.