Skip to main content

02 SEO Zoektermen en Google

Aangepast op: 6 nov, 2023

Wil je hoger in de zoekresultaten komen van een Google Search dan moeten jouw pagina’s relevant zijn en matchen met de zoekopdracht. Maar hoe doe je dat?

Zoeken in Google, online vindbaarheid

Doelgroep onderzoek en weten waar ze op zoeken

Jouw pagina moet de informatie bevatten waar jouw doelgroep naar op zoek is. Je plaatst dus niet zomaar zoekwoorden. Je start daarom eerst bij het onderzoeken wie jouw doelgroep is, wat hun vragen en frustraties zijn. En hoe jij hun daarbij kan helpen. En laat vooral ook weten waarom jij er bent voor je doelgroep.

Een tip, begin bij je bestaande klanten. Welke woorden hebben ze gebruikt toen ze zochten in Google?

Verdiep je in je doelgroep en bedenk waar zij op zoeken. Interview je bestaande klanten, vraag bij het eerste contact hoe ze jou gevonden hebben. Maak een lijst van zoekwoorden en zinnen. Een marketeer zal ook vragen waar je op gevonden wil worden. Dus dit stukje kan je alvast zelf doen.

Ga na waar jouw doelgroep op zoekt, dat kunnen dus ook zinnen zijn. Maak hier eens een lijstje van.

Uiteindelijk is het een wisselwerking tussen de juiste informatie aanbieden en de vraag van jouw doelgroep. Als er geen match is of andere pagina’s ranking beter dan moet je bezig gaan met het optimaliseren van je pagina. Of concluderen dat de concurrentie te hoog is om een bepaalde term. Wellicht kan je ook op een minder populaire term focussen.

Wat zijn Zoektermen / key phrases

Zoektermen / key phrases zijn de termen waar jij op gevonden wil worden als iemand zoekt in een zoekmachine. Als je hier op gevonden worden, bied jij daarnaast ook de goede informatie of klikken ze je pagina weer weg?

Je potentiële klanten gaan online zoeken naar de oplossing van hun probleem. Als jij weet op welke woorden ze zoeken dan heb je je zoekwoorden. Deze verwerk jij in je tekst.

Het verwerken van de juiste zoekwoorden (keywords) zorgt ervoor dat Google je website hoger scoort dan een collega die dat niet doet. Er zijn heel wat punten die de ranking bepalen, maar content is de belangrijkste. Met content bedoel ik je teksten en afbeeldingen op de website.

En bedenk dat je al bij één pagina kan beginnen.

Hoe vind ik de juiste zoektermen en zoekwoorden

Vraag aan je huidige klanten waar ze op zouden zoeken. Vaak wordt er vanuit een probleem geredeneerd. Hoe vind ik de baan die bij me past, wat is haptonomie? Waar komt die moeheid vandaan. Hoe schrijf je een goede tekst. Enzovoort.

Een handige trucs is te starten met een zoekopdracht in Google maar deze niet af te maken. Wat maakt Google er van? Zit er wellicht iets tussen wat je in jouw website kan gebruiken?

Daarnaast zijn er heel veel betaalde en gratis tools, maar wees je er van bewust dat dit een vak apart is en je wellicht hulp wil inschakelen van een online marketeer. Met een tool kan je zien hoeveel er op wordt gezocht en hoeveel traffic jij zou krijgen en hoe hoog je nu rankt. Hieronder meer daarover.

voorbeeld zoekwoorden zoeken
voorbeeld zoekwoorden zoeken

Welke zoektermen gebruiken

Test de zoekwoorden van je eigen gevonden lijst en voer ze in bij Google, wat zijn de resultaten? Je zult zien dat je niet de enige bent die ze gebruikt en daar op gevonden wil worden. Zodra jij ze beter verwerkt in je website of je hebt uniekere zoekwoorden zal je hoger in de resultaten komen.

Ga na wat jouw bedrijf uniek maakt en probeer met zoektermen te komen waarmee je meer kans maakt om bovenin de zoekresultaten te komen. Je hebt namelijk ook concurrentie van bedrijven die hetzelfde aanbieden. Ben jij relevanter dan hun?

Soms gebruik je een zoekwoord met minder zoekvolume maar die wel meer verkeer naar jou genereert. Het is best wel een complexe materie. Een programma als Wincher geeft inzicht.

Zelf zoekwoorden onderzoek doen

Wees er van bewust dat het veel tijd kost en het een vak apart is. Wil je zeker weten of er resultaat geboekt wordt dan moet je gaan meten. Het instellen van Google Analytics of een ander programma is een specialisatie. Als je er budget voor hebt is het goed een expert in te huren. Heb je geen budget probeer het dan eerst met de plugin. Vind je het zelf leuk en wil je het snappen dan kan je ook een tijdelijk abonnement op Wincher nemen.

Een zoekwoorden onderzoek kan je zelf doen met behulp van Wincher.

Een gespecialiseerd bureau heeft betere tools en zit meer in de materie. Ze snappen beter waar je op moet letten. En ze kunnen je ook helpen met een strategie en tips geven hoe je jouw landingspagina’s moet opbouwen.

Let er wel op dat je niet zomaar een lijstje krijgt en je de opdracht krijgt om ze maar te verwerken. De meerwaarde zit in de analyse welke woorden voor jou het beste werken

Yoast SEO

De plugin die niet mag ontbreken in je website is de Yoast SEO plugin. Hiermee wordt het een stuk eenvoudiger om te kijken of jouw focus keyphrase goed is verwerkt in jouw pagina.

gerelateerde zoekwoorden
gerelateerde zoekwoorden vanuit Yoast SEO plugin

Heb je een lijstje van zoektermen dan kan je deze gaan verwerken in je pagina’s. Plaats de zoekterm in de titel van je artikel. In de tekst en tussenkoppen en waar mogelijk ook op de afbeeldingen. Let hierbij ook op toegankelijkheid. Als de afbeelding decoratief is, is het niet netjes om hier allemaal zoekwoorden op te zetten. Een handige tool is de Yoast SEO plugin. Met de premium versie krijg je gerelateerde zoekwoorden aangereikt. Meer hierover op hun eigen website >>

Gebruik je de premium versie van YOAST SEO dan kan je via deze tool (met behulp van SemRush) keywordresearch doen. Als je een zoekterm invult gaan ze op zoek naar gerelateerde woorden en zinnen.

Wincher

Met Wincher kan je dan je resultaten bijhouden. Dit is ook gekoppeld in de Yoast plugin en gratis tot 5 keyphrases. Zelf gebruik ik de betaalde versie van Wincher deze scant je website op wat je nu gebruikt en op welke woorden je nog meer kan gebruiken. Daarnaast kan je jouw concurrenten opgeven en zien waar jij staat ten op zichtte van hun.

Hier boven een zoekwoord in Wincher. Je ziet dat “mailchimp nederland” in die maand 480 keer word gebruikt. Gemiddeld zouden 5 personen daarvan naar mij gaan. Ik stond toen op positie 20 en kwam van 14.

Daarnaast word er gekeken hoe je SERP er uit ziet (metaomschrijving in Google) en verder wordt er gekeken of er over wordt gesproken en of je bijvoorbeeld een veelgestelde vragen blok hebt of een stappenplan. Met de Yoast SEO plugin wordt hier goede code en widget in Gutenberg voor aangeboden. Het is raadzaam om sowieso de gratis versie te installeren. Voor onder de 100€ heb je een pro versie die veel meer bied zoals een academy die je uitlegt hoe SEO werkt en wat je allemaal zelf kan doen. Daarnaast zitten er extra functies ingebouwd die er voor zorgen dat jouw content onder water beter wordt aangeboden en Google dit beter kan oppakken. Te denken valt aan structured data, open graphs, stappenplan blokken voor Gutenberg.

Mijn ervaringen met SEO

Ik heb zelf flink ingezet op SEO, maar het kost echt veel tijd, en het is nooit af. Heb je budget, laat dan een online marketeer een inschatting maken van je kansen. Zijn die te laag, zorg dan dat je website goed op mobiel werkt, snel laad en start met bloggen over het onderwerp waar jouw klant mee zit. Installeer Yoast SEO en focus op 2-3 pagina’s om te starten. Niet iedereen heeft baat bij SEO omdat er teveel concurrentie is. Er zijn genoeg andere opties, lees er over op de hoofdpagina van deze blogserie over “Hoger in Google”.

Handige online tools

KeyWord Surfer

Surfer is een Chrome extensie die je kan installeren die ook zoekvolume weergeeft.

zoekvolume per maand

Gebruik niet de tags om zoekwoorden in te vullen

Ik zie nog te vaak dat er de optie om tags in te voeren gebruikt wordt voor zoektermen. Doe dit niet, het heeft geen toegevoegde waarde. Waarschijnlijk komt dit nog uit het pre WordPress tijdperk waar je metatags invoerde. Kies een zoekwoord of zin en synoniemen en verwerk deze in je pagina. Gebruik het tag veld om een specifiek thema binnen je categorie aan te duiden.

Zelf gebruik ik de tags om te kunnen filteren op themablogs. Daarnaast geeft het een mooie hiërarchische URL structuur in je website.

Meer over categorieën en tags >>

Gebruik relevante zoekwoorden in titel, meta-omschrijving en url (permalink/slug)

Google houdt bij waar op gezocht wordt. Daarom weet Google welke woorden relevant zijn. Hoe relevanter de zoekwoorden/termen in jouw blogs zijn, hoe hoger de ranking. Focus je op één zoekwoord of zin per blog of pagina. Laat deze terugkomen in titel, meta omschrijving en subkopjes. Maar vergeet niet de afbeeldingen en in de tekst zelf deze ook toe te passen. Probeer ook te linken naar andere pagina’s en als je andere bronnen gebruikt, vermeld dit dan.

Zorg daarbij voor een goede semantische html bijvoorbeeld. De styling van je thema bepaald de visuele opmaak. Werk dus niet met handmatig ingestelde vetgedrukte teksten voor kopjes maar gebruik een h2 of h3 (koptekst 2 of koptekst 3).

Misschien vindt je dit ook wel interessant:

Behoefte om dit samen op te pakken?

Met regelmaat organiseer ik samen-doe-sessies maar een 1-op-1 sessie is ook mogelijk. Neem contact met me om uit te vinden hoe ik jou kan helpen.

studio@sandragortemaker.nl | 06 531 90 681

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf een online marketingplan

online marketing studio sandra gortemaker

Doe je mee met de online training vol praktische oefeningen en de aansluitende samen doe sessie?

1-op-1 kan ook.


Lees meer blogs over online strategie


Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Er is nog niet eerder gestemd. Wees de eerste die dit bericht waardeert.