
De voordelen van een formulieren plugin
Handel jij de aanmelding en de standaard follow up mailtjes nog handmatig af? Wat een zonde van je tijd. Maak gebruik van de plugin Gravity Forms om je werkproces te automatiseren en te versnellen. In dit artikel geef ik je een aantal voorbeelden waarin het superhandig is om deze plugin toe passen.

Geschatte leestijd: 6 minuten
In welke gevallen gebruik je Gravity Forms?
- Bestelformulier
- Reserveringsformulier
- Offerteformulier
- Betaalformulier
- Inschrijf en registratie formulier
In veel gevallen gebruik ik Gravity Forms om een funnel om te starten omdat je met conditionele logica kan werken. Je kan regels instellen, simpel gezegd. Op basis van een keuze krijgt iemand een tag mee, krijgt hij een vervolgstap of stuur je een melding naar een specifiek persoon. Hierover lees je straks in het stukje over de regentonnen actie.
Bespaar tijd
In heel veel gevallen kan je tijd besparen, ga voor je zelfs eens na
- Vraag jij in je formulier om extra informatie of doe je dat handmatig nadat iemand een (aan)vraag heeft ingestuurd?
- Moet je iemand afwijzen omdat deze niet goed bij jouw dienstverlening past. En had je dat misschien kunnen afvangen door in het formulier al wat drempelvragen in te bouwen?
- Heb je een standaard tekst die je terugstuurt over een betaling of voorbereiding?
- Heb inzendingen die je daarna doorstuurt naar een collega?
- Exporteer je e-mailadressen die je vervolgens weer importeert in je mailprogramma
Zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Ga eens voor je zelf na welke herhalende handelingen je zou kunnen automatiseren.
Kant en klare templates
Hieronder zie je een aantal templates die je kunt gebruiken en door Gravity Forms klaar is gezet. Alleen nog aanpassen naar eigen wensen. Heel handig. Let op het gaat hier om een premium plugin, maar deze is snel terugverdiend in de tijd die het je bespaart. Ben of wordt je klant van Studio Sandra Gortemaker dan lift je mee op onze licentie.
Bestelformulier in WordPress

Hieronder zie je een bestelformulier van Het Groen Zuiden. Hier heb ik een keuzeopties ingesteld zodat je maar 1 regenton kan kiezen.

Daarnaast is er de mogelijkheid om je in te schrijven voor 2 nieuwsbrieven, achter de schermen kan je deze met een feed (MailChimp) doorsturen en automatiseer je de inschrijvingen. Zodra het formulier verzonden wordt, gaat er om basis van de keuze een mailtje naar verschillende e-mailadressen. De inzender ontvangt ook een kopie. De winkel ontvangt een kopie met barcodes. Je kan dus bepaalde waardes achter de schermen meegeven die de besteller niet ziet.
Reserveringsformulier

Op een soortgelijke manier maar dan met keuzevakjes onder elkaar. Een verrijking van dit formulier zou een feed naar MailChimp zijn waarmee er een serie van mailtjes wordt verstuurd op basis van deze keuze. Gravity forms heeft een add on voor MailChimp die een koppeling via API tot stand brengt.
Offerte formulier
Op mijn offerte formulier heb ik alvast wat vragen gesteld. Zo krijg ik direct al wat meer informatie zonder dat ik daar eerst weer achter aan hoeft te mailen. Daarnaast geeft de prijsindicatie voor de aanvrager ook al weer een idee wat het gaat kosten.
Betaalformulier
Via de gratis plugin ‘GF Mollie by Indigo’ kan je jouw formulier koppelen aan je Mollie-account. En zo betalingen via jouw website inbouwen.
Let op. Deze manier van betalen genereert niet een officiële factuur omdat het factuurnummer en vaak ook jouw gegevens ontbreken op mail die er uit gaat.
Wil je jouw klant een officiële factuur sturen dan zou je dat handmatig achteraf kunnen sturen. Of je gaat automatiseren en gebruikt Zapier om een koppeling te maken met bijvoorbeeld Moneybird. Let er op dan je jaarlijkse kosten maakt voor de Mollie koppeling en de zapier koppeling met Moneybird. Een WordPress plugin is ook aanwezig. Vraag naar de mogelijkheden en neem contact op>>
Wat is Gravity Forms
Gravity Forms is een premium (betaalde) plugin met ontzettend veel mogelijkheden. Van eenvoudige contactformulieren tot aan betaalformulieren met btw. Gravity Forms werkt heel goed samen met MailChimp. Je kan namelijk velden koppelen aan groepen en je kan e-mailadressen doorsturen naar MailChimp en deze voorzien van een tag. Als je aan lijstverrijking wil doen is deze heel fijn. Je kan dan per onderwerp iemand een formulier laten invullen.
Met Gravity Forms kan je iemand ook een bedankmail sturen of doorsturen naar een bepaalde pagina. Je kan ook een kopie sturen naar je eigen mailbox en naar de aanvrager. Zo zou je ook een mooie bedankpagina kunnen maken.
Ik gebruik deze plugin al jaren voor mijn klanten. Deze plugin is ook te koppelen met iDeal en MoneyBird.
Voordelen Gravity Forms t.o.v. WooCommerce
Waarom een formulierenplugin ipv een webshop?
- Je hoeft bij GF niet eindeloos veel instellingen na te lopen (Zoals btw tarieven, verzendmethoden en account instellingen, e-mail opmaak)
- Je hoeft niet te backuppen voor elke update van de plugin
- Je hebt niet allemaal extra gebruikers in je website. Met een eigen account
- Je hoeft per product niet allemaal instellingen door te lopen over het soort product en hoeveel er in voorraad zijn. Zeker bij een virtueel product heb je die opties niet allemaal nodig.
- Je kan het ook gebruiken voor contactformulieren en aanmeldformulieren
- Je kan tags en groepen koppelen aan velden van het formulier
Nadelen Gravity Forms
- Geen facturen alleen via add on of achteraf zelf versturen
- Geen winkelmandje / webshop ervaring / klantaccount
- BTW constructie aanmaken kost even wat moeite
- Geen winkel overzicht met filters, het is geen winkelsoftware
Stop, met alles zelf uit te zoeken
Je hoeft dit niet zelf te doen. Ik bouw dit voor je in op jouw WordPress website. Bespaar jezelf frustratie, stress, tijd en gedoe.