Skip to main content
online marketing studio sandra gortemaker

WordPress webdesigner nodig?

Start er samen mee met een professionele bouwer.

Heb jij een bestaande WordPress website en kan/mag je hem niet zelf aanpassen? Of wil je een restyle met behoud van alle content? Is je website verouderd en wil je hulp bij het opschonen en updaten?

Veel website eigenaren weten niet goed hoe ze met hun website moeten omgaan na oplevering. Wat ik vaak zie:

 • te weinig kennis waar je iets kan aanpassen
 • verouderde content 
 • bloggen gestart maar niet doorgezet
 • verouderde plugin (gevaarlijk!!)
 • achterstallige updates (gevaarlijk!!)
 • mobile versie laad langzaam (slechte ranking)
 • er komt te weinig klandizie uit

Studio Sandra Gortemaker kan je helpen orde op zaken te stellen en de regie terug te pakken.

Kennisbank WordPress


Wat is WordPress

WordPress is gratis software waarmee je een website kan bouwen. Installeer je WordPress op je hostingpakket (niet gratis) dan staat er gelijk al een voorbeeld website. WordPress is open-source software, je mag er dus op door bouwen. En dat wordt heel veel gedaan. Na installatie heb je een enorme keuze aan templates (look & feel) en plugins (bijvoorbeeld een formulier, cookiemelding, statistieken een webshop). Voor beiden zijn er premium (betaalde) versies omdat hier veel ontwikkelwerk in zit en ze ook up-to-date gehouden moeten worden.

Wat kost een WordPress website?

De basisinstallatie en functionaliteiten zijn gratis.
Je betaald voor:

 • hulp van een webdesigner en/of developer
 • een training om er mee te kunnen werken
 • extra functionaliteiten
 • betere opties om te kunnen vormgeven
 • premium formulieren
 • het hostingpakket en de domeinnaam en e-mailadressen
 • webshop (WooCommerce add ons – plugin)
 • leeromgeving (LearnDash- plugin)
 • betaalkoppelingen (mollie – plugin)
 • premium thema

Kan ik zelf een WordPress website bouwen?

Ja en nee. Je kan heel ver komen als je de juiste informatie weet te vinden. Wil je echter jezelf tijd, frustratie en stress besparen dan is het wijs om te kijken waar je zelf energie van krijgt en wat je beter kan uitbesteden.

Gelukkig hoef je niet zelf meer aan de slag met php, html, css & javascript. Mits je plugins gebruikt van 3e partijen.

Mijn tip: gebruik het YOOtheme premium thema. Hier zitten voorbeelden voor pagina layouts ingebouwd en je kan vanaf scratch bouwen. Daarbij kan je kiezen voor een thema om in ieder geval een basis vormgeving neer te zetten die consequent in één stijl staat.

Waarom voor WordPress kiezen?

WordPress is super populair, en daarom is er maatwerk beschikbaar in de vorm van thema’s en plugins. En er zijn veel tutorials te vinden.

Je kan er zelfs een online leeromgeving, webshop of evenementen website mee maken.

Gratis bij een WordPress hosting pakket. Je zit niet vast aan een onderhoudssysteem wat door één bedrijf is ontwikkelt (en wat er zomaar mee kan stoppen).

Je kan overstappen naar een andere webdesigner of developer als de samenwerking niet loopt.

Als creatief webdesigner ben ik in 2012 overgestapt naar WordPress omdat ik niet zelf meer hoef te programmeren. En er heel veel (premium) aanbod is voor de extra functionaliteiten zoals formulieren, cookie afhandeling, SEO, caching etc.

Zijn er ook nadelen aan WordPress?

Ja, deze zijn er zeker. Omdat WordPress zo veelgebruikt wordt is deze ook heel erg vatbaar voor hacks. Updates volgen elkaar snel op je moet dus veel meer updaten dan bij een besloten systeem. Zolang je deze updates bijhoud en je kiest niet voor €1,- hosting is er niks aan de hand.

Waar je ook mee op moet letten is het thema en de plugins. Zorg dat het thema geschikt is voor mobiel, koop bij voorkeur niet bij een marktplaats met losse auteurs (deze kunnen er zomaar mee stoppen). Zorg dat er een groot bedrijf achter zit, met meerdere werknemers. Bij voorkeur een premium thema.

Download niet zomaar een plugin en ook niet teveel. Je gebruikt hiermee code van een derde partij. Kies een betrouwbare partij. Slechte en verouderde code kan je website om zeep helpen. Ivm de AVG moet je ook checken of er ook data wordt opgeslagen en zo ja, of dat wel in Europa is.

Meer informatie over het AVG proof maken vind je hier in dit blog

Wat is WordPress.com

Je kan ook kiezen voor wordpress.com, dit is de commerciële tak van wordpress. Hierbij wordt je wel beperkt in wat je mag installeren qua plugins en thema’s. Pas vanaf 15,- per maand kan je zelf plugins installeren, zie de prijzen op deze pagina. En hiervoor krijg je dan wel automatische updates, een eigen domeinnaam kiezen, premium template, backups etc. Als je helemaal zonder hulp van webdesigner of webdeveloper aan de slag wil, is dit een optie.

Achteraf hulp inschakelen zal wat lastiger worden omdat iedereen zijn eigen voorkeur heeft en niet snel in dit systeem wil werken.

Over WordPress plugins >>

Over WordPress veiligheid >>

Overige tips


Download de checklist

Wat heb je nodig voor het maken van een wordpress website. Check het met de checklist.

Naam
Ik abonneer mij ook op updates over deze onderwerpen:
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kennisbank WordPress