
WordPress webdesigner nodig?
Heb jij een bestaande WordPress website en zou je graag zelf leren hoe je iets kan aanpassen? Of wil je een restyle met behoud van alle content? Is je website verouders en wil je hulp bij het opschonen en updaten?
Veel website eigenaren weten niet goed hoe ze met hun website moeten omgaan na oplevering. Vaak zie je:
- te weinig kennis waar je iets kan aanpassen
- verouderde content
- bloggen gestart maar niet doorgezet
- verouderde plugin (gevaarlijk!!)
- achterstallige updates (gevaarlijk!!)
- mobile versie laad langzaam (slechte ranking)
- er komt te weinig klandizie uit
Studio Sandra Gortemaker kan je helpen orde op zaken te stellen en de regie terug te pakken.
Je kan bij mij op kantoor langskomen of via Zoom hulp krijgen.
Bouw samen met mij (aan) jeWordPress website. Of volg een online training.
Kennisbank WordPress
-
Wat is WordPress
-
Wat kost WordPress
-
Kan ik zelf een WordPress website bouwen?
-
Waarom voor WordPress kiezen?
-
Zijn er ook nadelen aan WordPress?
-
Wat is WordPress.com
-
Import en export functie in WordPress
-
Kopie maken van je WordPress website
-
Redirect je oude pagina’s
Wat is WordPress
WordPress is gratis software waarmee je een website kan bouwen. Installeer je WordPress op je hostingpakket (niet gratis) dan staat er gelijk al een voorbeeld website. WordPress is open-source software, je mag er dus op door bouwen. En dat wordt heel veel gedaan. Na installatie heb je een enorme keuze aan templates (look & feel) en plugins (bijvoorbeeld een formulier, cookiemelding, statistieken een webshop). Voor beiden zijn er premium (betaalde) versies omdat hier veel ontwikkelwerk in zit en ze ook up-to-date gehouden moeten worden.
Wat kost een WordPress website?
De basisinstallatie en functionaliteiten zijn gratis.
Je betaald voor:
- hulp van een webdesigner en/of developer
- een training om er mee te kunnen werken
- extra functionaliteiten
- betere opties om te kunnen vormgeven
- premium formulieren
- het hostingpakket en de domeinnaam en e-mailadressen
- webshop (WooCommerce add ons – plugin)
- leeromgeving (LearnDash- plugin)
- betaalkoppelingen (mollie – plugin)
- premium thema
Kan ik zelf een WordPress website bouwen?
In de meeste gevallen zal je heel ver komen omdat alles online te vinden is. Wil je echter jezelf tijd, frustratie en stress besparen dan is het wijs om te kijken waar je zelf energie van krijgt en wat je beter kan uitbesteden. Zelf ben ik er ook in 2012 mee gestart, nadat ik ook website in MMbase, Joomla, Typo3 websites heb gemaakt. Gelukkig hoef je niet zelf meer aan de slag met php, html, css & javascript doordat deze onderhoudssystemen er zijn gemaakt.
Mijn tip: gebruik een YOOtheme template. Hier zitten voorbeelden voor pagina layouts ingebouwd en je kan vanaf scratch bouwen. Daarbij kan je kiezen voor een thema om in ieder geval een basis vormgeving neer te zetten die consequent in één stijl staat.
Waarom voor WordPress kiezen?
WordPress is super populair, er wordt veel voor gemaakt. En er zijn veel tutorials te vinden. Je kan er zelfs een leeromgeving, webshop of evenementen website mee maken. En je kan het zelf hosten op je eigen hosting omgeving. Je zit niet vast aan een systeem wat door één bedrijf is ontwikkelt (en wat er zomaar mee kan stoppen). Je kan overstappen naar een andere webdesigner of developer als de samenwerking niet loopt. De reden dat ik ben overgestapt naar WordPress is er een van vraag en aanbod. Er was indertijd veel vraag naar en ik vond het erg intuïtief werken. Daarnaast hoef ik zelf niet te programmeren omdat er heel veel (premium) plugins worden aangeboden. Voor bijvoorbeeld formulieren, cookie afhandeling, SEO, caching etc.
Zijn er ook nadelen aan WordPress?
Ja, deze zijn er zeker. Omdat WordPress zo veelgebruikt wordt is deze ook heel erg vatbaar voor hacks. Updates volgen elkaar snel op je moet dus veel meer updaten dan bij een besloten systeem. Zolang je deze updates bijhoud en je kiest niet voor €1,- hosting is er niks aan de hand.
Waar je ook mee op moet letten is het thema en de plugins. Zorg dat het thema geschikt is voor mobiel, koop bij voorkeur niet bij een marktplaats met losse auteurs (deze kunnen er zomaar mee stoppen). Zorg dat er een groot bedrijf achter zit, met meerder werknemers.
Download niet zomaar een plugin en ook niet teveel. Je gebruikt hiermee code van een derde partij. Deze kan slechte code schrijven. En slechte code kan je website om zeep helpen. Ivm de AVG moet je ook checken of er ook data wordt opgeslagen en zo ja, of dat wel in Europa is.
Meer informatie over het AVG proof maken vind je hier in dit blog
Wat is WordPress.com
Je kan ook kiezen voor wordpress.com, dit is de commerciële versie van wordpress. Hierbij wordt je wel beperkt in wat je mag installeren qua plugins en thema’s. Pas vanaf 15,- per maand kan je zelf plugins installeren, zie de prijzen op deze pagina. En hiervoor krijg je dan wel automatische updates, een eigen domeinnaam kiezen, premium template, backups etc. Als je helemaal zonder hulp van webdesigner of webdeveloper aan de slag wil, is dit een optie. Achteraf deze personen inschakelen zal wat lastiger worden omdat iedereen zijn eigen voorkeur heeft en niet snel in dit systeem wil werken.
Import en export functie in WordPress
Dan kan je gebruik maken van export en import functie in WordPress. In onderstaande video leg ik je uit hoe je deze gebruikt.
Kopie maken van je WordPress website
Je zou ook een kopie van je website kunnen maken met bijvoorbeeld de plugin WP Duplicator. Maar hiervoor moet je iets technischer ingesteld zijn. En kunnen werken met FTP en databases.
Daarnaast neem je in dat geval ook veel oude meuk mee die je helemaal niet meer nodig hebt. Ik ben er wel voorstander van om te beginnen met een schone installatie. En dan alleen weer de pagina’s en berichten te importeren die je wilt hergebruiken.
Redirect je oude pagina’s
Ga je ook de url’s/permalinks aanpassen dan is het wijs om de oude pagina door te laten verwijzen naar de nieuwe. Dit kan met de premium versie van Yoast SEO. Of met een gratis redirect plugin.
Over WordPress plugins >>
-
Boekhoudkoppeling in WordPress
-
De voordelen van een formulieren plugin
-
Eventin plugin om tickets te verkopen via je website
-
Met OpenGraph optimaal zichtbaar op de socials
-
Online trainingen op je WordPress website
-
Top 10 meest gebruikte WordPress plugins
-
Woocommerce webshop in WordPress
Over WordPress veiligheid >>
-
05 | Checklist AVG voor je website
-
Hoe update je een WordPress website
-
Opschonen WordPress website
-
WordPress en overgaan naar PHP8
Overige tips
-
Top tien aanpassen functies in WordPress
-
Permalink oftewel permanente url aanpassen
-
Voorkom SPAM op je WordPress website
-
Blog berichten tonen in WordPress
-
In WordPress de laatste versie van pagina of bericht terugzetten
-
Werken met de Gutenberg blokeditor
-
Scherminstellingen aanpassen
-
Wat zijn trackbacks en pingbacks in WordPress
Download de checklist
Wat heb je nodig voor het maken van een wordpress website. Check het met de checklist.