Skip to main content

04 Het stellen van meetbare doelen

Aangepast op: 11 aug, 2023

Meetbare doelen zijn belangrijk. Marketingacties uitvoeren zonder een doel kosten je tijd en budget. Daarom bedenk je van te voren met welke reden je een actie gaat uitvoeren. En zorg dat je het kan meten.

Geschatte leestijd: 3 minuten

Wat is het doel van je website

Duh, je wilt graag klanten via je website. Maar misschien is het voor jou alleen een visitekaartje of iets wat moet om in ieder geval iets te laten zien van wie je bent en wat je kan betekenen. Dat is een keuze en dat is helemaal goed. Maar wil je klanten via jouw website dan raad ik je aan om voor elke pagina in kaart te brengen:

  • het doel van de pagina (informeren, inschrijven, overhalen etc.)
  • een call-to-action te formuleren
  • te checken of de eerste titel en kop en beeld genoeg triggeren om te blijven ( 5 seconden regel)
  • een klant te vragen om een review te geven van je website of een aantal pagina’s

Tip: Geef je vaak een vrijblijvend of gratis gesprek weg? Vraag er dan iets kleins voor terug in de vorm van een review of een aantal vragen over je website, zoekwoorden en intentie. Dit is heel erg waardevolle informatie. Je kan ook een drempel inbouwen via het contactformulier en hier vragen wat de hulpvraag is en welke verwachting men heeft t.o.v. van jou.

Het doel van elke pagina bepalen

Elke pagina op je website staat er op met een doel. Je wilt informeren, je wil dat iemand een formulier invult, je gaat bellen of iets download. Controleer of dit voor jouw website ook zo is.

Het doel van adverteren

Wil je meer bezoekers? Wil je meer leads, meer inschrijvingen voor je event, meer producten verkopen. Als je doel duidelijk is kan je jouw pagina optimaliseren voor dit doel, zorgen dat bepaalde acties op die pagina meetbaar zijn. Pak de cijfers er weer bij en vergelijk ze met een vergelijkbaar tijdvak om te kijken of jouw acties iets hebben opgeleverd.

Het doel van een nieuwsbrief

Wat wil je bereiken met je nieuwsbrief? Informeren, expert status, top-of-mind blijven. Aankondigen event, verkopen product? Stel een doel en richt je teksten, afbeeldingen en layout daarop aan.

Het doel van bloggen

Wat is het doel van je blog, wat wil je dat de lezer gaat doen? Inschrijven voor de updates? Contact opnemen? Verder lezen op je website? Inschrijven voor een workshop?

En zo kan ik nog een tijdje doorgaan. Ben jij heel bewust bezig met wat je schrijft en wat je plaatst? Het doel schept ook een kader. Alles wat daar niet in past heeft geen prioriteit.

Acties zonder doel zijn zinloos

Je website is geen visitekaartje, je wil dat deze nieuwe klanten oplevert. Dat betekend dat weet voor wie je wil werken, wat je doelgroep zoekt en wat jij daarin kan leveren. Dit is de content die op jouw pagina’s moet komen. De layout, schrijfstijl en vormgeving is daarbij heel bepalend.

Je website is een onderdeel van je online marketing en een belangrijk deel van je online aanwezigheid. Maar let op, het is belangrijk om eerst een stevige basis te creëren. Voordat je start met het maken van een website.

Behoefte om dit samen op te pakken?

Met regelmaat organiseer ik samen-doe-sessies maar een 1-op-1 sessie is ook mogelijk. Neem contact met me om uit te vinden hoe ik jou kan helpen.

studio@sandragortemaker.nl | 06 531 90 681

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf een online marketingplan

online marketing studio sandra gortemaker

Doe je mee met de online training vol praktische oefeningen en de aansluitende samen doe sessie?

1-op-1 kan ook.


Lees meer blogs over online strategie


Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Er is nog niet eerder gestemd. Wees de eerste die dit bericht waardeert.