Skip to main content
Luister naar dit blog artikel

Jobs-to-be-done – welk probleem probeert jouw klant op te lossen

Aangepast op: 11 mrt, 2024

Vaak plaatsen we teksten op onze website die gaan over wat wij aanbieden als dienst. Maar vertellen we ook, welke problemen we kunnen oplossen? Wat we al eerder hebben gedaan voor andere klanten? Zijn het teksten die resoneren bij nieuwe bezoekers?

Heb jij goed in beeld waar het probleem zit van jouw klant? Wat is hun job-to-be-done, waarvoor ze online aan het googlen zijn. Of aan het navragen in hun netwerk?

Wat is Jobs-to-be done?

In onderstaande video van Tony Ulwick, de oprichter van Strategyn en bedenker van deze theorie (1991) legt hij uit wat deze theorie inhoud. Hoe kan jij de best mogelijke service of product aan je klanten aanbieden? Iets wat ze willen kopen? Door je verdiepen in hun behoefte en wensen en te begrijpen waarom ze bepaalde dingen doen.

What is Jobs-to-be-Done? - Tony Ulwick
Video: Welk probleem probeert jouw klant op te lossen?

Hoe kan jij JTBD gebruiken voor jouw producten en diensten

Stel jezelf drie vragen, als je het antwoord niet weet moet je onderzoek doen onder je doelgroep. Merk je dat je meerdere antwoorden kan geven? Splits het op en behandel elk probleem specifiek.

  • Wat houd jouw klant bezig, waar zitten ze mee, wat is hun probleem
  • Wat maakt dat ze het nu wel willen oplossen
  • Hoe ziet hun leven er uit wanneet dit is opgelost?

Waarschijnlijk heb je deze vragen als wel eerder onder een andere noemer voorbij zien komen. Dit is een versimpelde weergave van de theorie. De meerwaarde van het goed uitdiepen van de verschillende jobs is dat je een product of dienst aanbied die aansluit bij de klantbehoefte.

Doelgroeponderzoek is de basis voor funnel / klantreis

Let op, ik heb het niet over die vervelende salesfunnels met standaard teksten. Ik heb het over de AARRR funnel. De klantreis van het zien van een bericht op de socials of in de Google zoekresultaten tot aan het contact opnemen of kopen van een product. Deze leg ik hier uit: 01 Wat is een klantreis en waarom is het belangrijk

Een funnel zet je niet zomaar even op, je zult eerst moet uitzoomen en onderzoeken wie je doelgroep is, en wat hun behoefte is. Daarna schrijf je de klantreis uit en dat maakt duidelijk wat er in welke stadium van de reis moet of idealiter zou moeten gebeuren.

Je zult ook merken dat de ene klant de andere niet is. Je hebt spontane beslissers en je heb mensen die er een tijdje over na moeten denken. Je hebt mensen die heel enthousiast zijn en uit zichzelf gaan aanbevelen, en mensen die daar niet eens aan denken.

Het voordeel van het uitwerken van persona’s en jobs to be done voordat je de funnel opzet maak dat je beter weet wat je moet opzetten voor welke stadium.

Data verzamelen

Per touchpoint/stap in de klantreis, kan je meetpunten aanbrengen. Door de data naast de funnel stadia leggen te leggen, zorgt ervoor dat je beter ziet waar het goed gaat en waar er verbeteringen aangebracht moeten worden in de klantreis. Hierover gaat het blog: Het stellen van meetbare doelen.

Lees ook deze blogs over online strategie

02 Schrijf een persona om je website beter aan te laten sluiten op je bezoeker
03 Wat is een klantreis en waarom is het belangrijk
04 Het stellen van meetbare doelen
05 Wat is de zoekintentie van jouw bezoeker?
06 Het belang van website statistieken
07 Website onder de aandacht brengen
08 Conversie, het behalen van je doelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees meer over het onderwerp:

Hulp nodig?

online marketing studio sandra gortemaker

Naast het bouwen en ontwerpen van websites en nieuwsbrieven help ik je ook na live gang.

Dan ga je namelijk de website en nieuwsbrief gebruiken als tool om nieuwe klanten te werven, maar hoe?

Plan een (online) sessie in op hierover te sparren.


Behoefte om dit samen op te pakken?

Met regelmaat organiseer ik samen-doe-sessies maar een 1-op-1 sessie is ook mogelijk. Neem contact met me om uit te vinden hoe ik jou kan helpen.

studio@sandragortemaker.nl | 06 531 90 681