Skip to main content

05 Wat is de zoekintentie van jouw bezoeker?

Aangepast op: 20 nov, 2023

Hoe komt een bezoeker eigenlijk op jouw website? Heb je daar wel eens bij stil gestaan?

In de strijd van het hoogste plekje in Google wordt wel eens vergeten dat het gaat om de bezoeker. En niet om het op nummer 1 komen. Wat ik hier mee bedoel?

Je kan je pagina zo optimaliseren dat hij hoog rankt op een bepaalde term, maar als jouw bezoeker niet vind wat hij zocht, dan klikt hij alsnog weg. Soms is het beter om voor beide zoekintenties een pagina in ter richten. Het werken met cornerstone pagina’s past in deze strategie.

Optimaliseer je snippet

Pas met de Yoast SEO plugin de snippet aan van je bericht. Zorg dat de juiste afbeeldingen er in staan voor de socials en een korte samenvatting van je bericht. Zo trigger je iemand om door te klikken op jouw website in de lijst van zoekresultaten.

Wat is het doel van jouw pagina?

Het doel van een landingspagina is om een bezoeker alle informatie te geven over een onderwerp. En niet altijd om iets te verkopen. Bedenk dat je met verschillende intenties een zoekopdracht doet in de zoekmachine.

Zoeken op een specifiek product

Iemand die zoekt op rode schoenen van een bepaald merk wil je niet een informatieve pagina voorschotelen die alle rode schoenen toont. Nee, die toon je de schoen die ze willen. Ze hebben nl al besloten welke schoen het wordt en nu gaan ze kiezen bij welke webshop deze het goedkoopste is of waar ze die nog dezelfde dag kunnen afhalen omdat hij op voorraad is.

Zoeken op termen

Iemand die een probleem heeft, zoekt op klachten, frustraties en niet op de oplossing. Deze persoon wil je een informatieve pagina bieden met daarop een link naar mogelijke oplossingen. Probeer op deze manier met jou bezoeker mee te denken.

Wat is de zoekintentie van jouw bezoeker?

Sales of informatieve pagina?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen heeft iedere bezoeker een bepaalde zoekintentie. Als deze nog in de fase zit van onderzoeken en deze land op een salespagina, dan heb je een mismatch. Het doen van een aanbod is dan echt een stap te ver.

Zorg dat je bovenin de pagina altijd direct het antwoord op de vraag zet. Blijf niet in algemeenheden schrijven, maar wordt direct specifiek. Als de aandacht getrokken is kan je de diepte in gaan.

Nu zijn er ook voorbeelden genoeg van mensen die spontaan iets kopen zonder het doorlopen van een lange route naar de uiteindelijke verkooppagina. Jij weet lang niet altijd waar ze zitten in hun klantreis. Daarom is het wijs om voor beide type zoekintenties een landingspagina in te richten. En ook op beide pagina’s interne linkjes te maken naar elkaar.

Lees ook deze blogs over landingspagina

Behoefte om dit samen op te pakken?

Met regelmaat organiseer ik samen-doe-sessies maar een 1-op-1 sessie is ook mogelijk. Neem contact met me om uit te vinden hoe ik jou kan helpen.

studio@sandragortemaker.nl | 06 531 90 681

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf een online marketingplan

online marketing studio sandra gortemaker

Doe je mee met de online training vol praktische oefeningen en de aansluitende samen doe sessie?

1-op-1 kan ook.


Lees meer blogs over online strategie


Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Er is nog niet eerder gestemd. Wees de eerste die dit bericht waardeert.