Skip to main content
Aangepast op: 6 jun 2023

LaPosta of MailChimp

Sta jij voor de keuze MailChimp of LaPosta? Met de huidige abonnementswijzigingen en de AVG raad ik momenteel klanten die nog een mailsysteem moeten kiezen toch LaPosta aan.

Geschatte leestijd: 5 minuten

Waarom LaPosta

LaPosta is een Nederlands bedrijf en de servers en daarom staat de data die je verzamelt in Nederland. De data van Mailchimp staat op Amerikaanse datacentra. Er komt een datacentra in Europa. Maar MailChimp valt onder Amerika en er is nog steeds de mogelijkheid dat er data opgevraagd kan worden. Wil je dus op safe spelen. Dan kan je beter kiezen voor een mailsysteem met datacentra in Europa. Ik kom trouwens alleen bij LaPosta uit omdat ik nu verschillende klanten heb die hier mee werken en ik mij hier nu ook in verdiep. Er zijn heel veel alternatieven en soms moet je gewoon de knoop doorhakken. LaPost heeft een vergelijk gemaakt op hun eigen website>>

Disclaimer: Ik ventileer hier mijn persoonlijk mening. Ik ben geen jurist.

Moet ik overstappen?

Ik vind het heel lastig om hier in te adviseren. Zelf werk ik al sinds 2012 met MailChimp en ben ik meegegroeid met de mogelijkheden die ze bieden. Ik ben zelf heel tevreden. Maar ik zie ook dat ze steeds weer aan de abonnementsvormen sleutelen en dat de aandacht steeds meer gaat naar klanten die een groot budget hebben voor marketing automation. Voor hen kan het uit om een paar honderd euro per maand uit te geven omdat dit makkelijk terug verdient wordt.

Voor deze bedrijven is het ook het lastiger om over te stappen omdat er ook een hele grote investering in het systeem is gedaan. Opzetten van segmenten, automations, ontwerp van templates. Inwerken van personeel. Jarenlang verzamelen van date en analyses. Dan is het heel lastig om opnieuw te starten. En het is nog maar de vraag over een goed alternatief is. Mijn kennis van de verschillende systemen is te klein om hier in te adviseren.

Voor de ondernemers die niet met mail reeksen (automation) werken zal de overstap eenvoudiger zijn. Heb je ook niet de wens om actief met e-mailmarketing aan de gang te gaan of op te schalen. En verstuur je enkel informatieve mails dan zou ik overstappen naar LaPosta. Het werkt bijna hetzelfde.

Strikt genomen voldoet MailChimp niet aan de AVG en zou je het niet mogen gebruiken. Op deze website kan je opzoeken of jouw dienst ook geraakt is door de uitspraak van het Hooggerechtshof in 2021.

Je zal zien dat MailChimp niet de enige is. ActiveCampaign staat hier ook tussen.

MailBlue

Ben je zwaar afhankelijk qua inkomsten van marketing automation, heb je jouw lijsten opgedeeld in segmenten en gebruik je koppelingen met LearnDash, WooCommerce of andere plugin dan zou ik zelf overstappen naar MailBlue. Dit is een reseller partner van ActiveCampaign. Deze software is in het Nederlands en bied dezelfde mogelijkheden.

Maar MailBlue gebruikt Amerikaanse software en dus ook van servers die niet in Europa staan. Voor zover ik weet. Maar ze zijn wel gecertificeerd en geven aan zich te houden aan de AVG. Maar net als bij MailChimp koppel je software (Google Analytics, Zapier etc.) van derde partijen die ik ook Amerikaans zijn. Zodra je met koppelingen start zoals Facebook, Instagram, Zapier etc. ben je al afhankelijk van derde partijen die niet Europees zijn. En sta je volgens mij voor dezelfde AVG issues als dat je met MailChimp werkt. Dus vooralsnog is er voor mij geen reden om over te stappen omdat ik op dit vlak het verschil niet zo zie tussen beide software pakketten.

Jouw gegevens worden niet gedeeld met derden, die gevestigd zijn in landen buiten de Europese Economische Ruimte (EER). Uitzondering hierop is dat Facebook, de leverancier van klantenservice software en ActiveCampaign gebruik maken van een server in de Verenigde Staten. 

https://mailblue.nl/legal/privacy-policy/

Moet ik nu overstappen of niet?

Ik kan je hier zoals je al begrijpt geen advies geven alleen meenemen in mijn beweegredenen om nog even te blijven.

  • MailChimp heeft er alle belang bij om Europese klanten te behouden, en is momenteel bezig om datacentra in Europa te plaatsen
  • Werken met Excell, Office 365, Dropbox, Gmail etc. zou dan officieel ook niet mogen (Google op: uitspraak Europees hof over Privacy Shield) maar gebruikt bijna elke ondernemer nog steeds. Zie ook ICT Recht vraag 8
  • Momenteel is er nog geen handhaving
  • Ik heb nog geen goed alternatief gevonden die wel volledig voldoet aan de AVG (laat het me vooral weten)
  • Ik vermoed dat ik in de basis wel een goede AVG proof software kan vinden, maar zodra ik ga koppelen met derde partijen (om ook waardevolle data te verkrijgen) ik weer in dezelfde situatie zit.

Voorlopig blijf ik nog even zitten waar ik zit en verdiep ik me langzaamaan in LaPosta. Een goed alternatief voor de ondernemer die op een laag niveau met e-mailmarketing bezig wil.

Verder lezen in AVG gerelateerde blogs?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Prangende vragen over MailChimp?

Bestel het ondersteuningspakket

MailChimp blijft veranderen en dan is het fijn om er een expert bij te betrekken. We gaan samen naar het probleem kijken zodat je weer verder kan.

Soms moet je op weg geholpen worden om zelf weer verder te komen. Pak de regie en vijzel je kennis op.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Er is nog niet eerder gestemd. Wees de eerste die dit bericht waardeert.