Wat zijn de voordelen van een nieuwsbrief?
Ondernemers die met regelmaat een nieuwsbrief uitsturen weten uit ervaring dat er altijd wel weer nieuw werk uit voortkomt. Misschien niet direct, maar wel op termijn.
Laagdrempelig contact
Waarom een nieuwsbrief versturen? Lezers kunnen op een laagdrempelige manier met je kennismaken en vertrouwd raken. Als je met regelmaat verstuurd, ben je steeds weer even “top-of-mind”, en dat kan maar net zijn als ze jouw hulp nodig hebben. Daarnaast bouw je aan je expertise en het gevoel van vertrouwen, mits je ook content deelt die daar aan bij draagt. Elke week een aanbieding de deur uit sturen zonder te laten zien dat je verstand van zaken hebt is natuurlijk niet zo handig. Heb je er echt geen tijd voor maar blog je wel veel? Overweeg dan te werken met notifications op je website of een automatische mailing met een RSS feed.
Lezers kiezen er zelf voor om zich in te schrijven
Het zelf inschrijven voor jouw nieuwsbrief is een indicatie dat ze meer willen leren over een bepaald onderwerp of thema. Het is niet altijd jouw doelgroep, maar ze kunnen soms wel weer jouw naam doorgeven aan iemand waardoor je indirect toch een nieuwe klant er bij hebt.
Het feit dat iemand zichzelf inschrijft (volgens de AVG regels) hoort een bewuste keuze te zijn. Niet omdat ze graag een download willen hebben. Dan ervaren ze het niet als SPAM en willen ze graag de nieuwsbrief blijven ontvangen. Een nieuwsbrief past heel goed in de marketing strategie “leren kennen – leuk vinden en vertrouwen“, mits je het ook toepast.
Follow up, educatieve mailseries, vragenlijsten
Follow up wordt vaak vergeten, terwijl hier veel te winnen valt. Houd je contacten warm. Heb je een welkomstmail ingesteld waar je verteld wat jouw diensten zijn? Stuur je een mailtje nadat ze iets hebben gekocht in je webshop? Maak je ze warm voor een event wat er aan komt? Heb je aparte maillijsten waar men zich op kan inschrijven voor als er een event aankomt waar ze eventueel naar toe willen? Werk je met een wachtlijst en houd je dan warm met een mail totdat het zover is? Via de eCommerce triggers kan je herinnering mailtjes sturen als de betaling niet wordt afgerond. Het aanbieden van een informatieve mailserie tegen een kleine prijs is heel interessant om klanten met je kennis te laten maken. Stel vragen in je nieuwsbrief, moedig aan om te delen met jou waar ze mee zitten.
Tips en adviezen. Een showcase van wat jij hebt gedaan. Een referentie van een ander. Iets leuks wat jij hebt meegemaakt (persoonlijk). Vertel niet alles, maar wel genoeg om een ander nieuwsgierig te maken naar meer. Toon je expertise, gun ze een kijkje in de keuken.
Mailfunnels
Niet iedereen is er fan van, maar goed toegepast leveren ze wel klanten op. Waak ervoor dat je niet standaard teksten gebruikt die je in allerlei online cursussen worden aangeboden. Blijf dicht bij jezelf en bedenk welke mail jij zou willen ontvangen of waardoor jij een product zou willen afnemen. Dit zou niet moeten moeten worden getriggert door psychologische trucjes zoals een aanbieding die afloopt. Je krijgt zo niet de ideale klant binnen. Weet je gelijk mijn allergie… Meer over automation lezen? Dat kan op deze pagina >>
Van lezer naar klant
Het kan ook zijn dat je leads al heel bewust zijn van hun ‘probleem’ en al een duidelijke vraag hebben. Dan stappen ze op een hele andere plek in op de gezamenlijke reis. Soms bellen klanten met mij en weten ze al dat ze website of nieuwsbrief door mij willen laten maken. Omdat ze iemand hebben gesproken waar ik al iets voor gemaakt heb. Of omdat ze mijn blogs met regelmaat lezen. Zorg dan dat je een duidelijke sales en contact/offerte pagina hebt en voorbeelden van eerder werk. En vergeet de aanbevelingen niet.
Het delen van kennis en expertise, vertrouwen opbouwen
Bedenk wat jij zelf in een nieuwsbrief zou willen lezen. Afgezien een mail van een webshop wil je geen nieuwsbrief met allemaal aanbiedingen. Het kost je tijd om ze allemaal door te lezen dus het moet je tijd ook waard zijn. Zelf ben ik geabonneerd op nieuwsbrieven van mijn eigen klanten, om op de hoogte te blijven van wat zij doen. Daarnaast ontvang ik nieuwsbrieven van bedrijven die kennis delen die ik niet heb. Op het moment dat ik hulp nodig heb bij iets wat ik zelf niet kan, weet ik gelijk bij wie ik moet zijn. Ik ga naar iemand die mij vertrouwd is of die mij word aangeraden. Lees over Google’s framework E-E-A-T.
Vertrouwen wekken bij lezers
Vormgeving is van wezenlijk belang om de ontvanger een goed gevoel te geven over jou en je bedrijf. De vormgeving van je nieuwsbrief moet gelijk zijn aan al je andere uitingen. Herkenbaar en zichtbaar. Ga bij je zelf na of jouw presentatie op een netwerkavond/evenement klopt met hoe jij je online en op je visitekaartje presenteert. Als dat zo is kom jij betrouwbaarder over dan als dat niet zo zou zijn. Daarnaast herkennen ze jouw logo of portret en zullen ze dit beter onthouden dan als er overal een ander soort header en/of foto staat.
MailChimp is meer dan een nieuwsbrieven programma
Inmiddels is MailChimp meer dan een simpel mailprogramma en kan je ook je social updates doen, customer journeys aanmaken. Ook is er een creative assistent die je net zoals in Canva helpt mooie designs te maken. Er zit zoveel in tegenwoordig.
Wil je alleen maar nieuwsbrieven versturen? Overweeg dan om La Posta te gebruiken. Deze heeft nog wel een gratis versie tot 2000 abonnees. Bij MailChimp is dat inmiddels 500 en is automation uit het gratis pakket.
Uitbesteden is een mogelijkheid
Weet je nu al dat je hier geen tijd voor hebt maar wel budget. Of heb je een sjabloon nodig voor je klant? Dan kan ik je helpen om jouw Mailchimp account in te richten. En een template voor jou te maken. Afhankelijk van jouw wensen kan ik alles klaar zetten of zelfs voor je versturen. Bekijk de tarieven
Bekijk de voorbeelden
Stuur een mailtje of bel me op 06- 531 90 681 of vraag direct een offerte aan.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Prangende vragen over MailChimp?
MailChimp blijft veranderen en dan is het fijn om er een expert bij te betrekken. We gaan samen naar het probleem kijken zodat je weer verder kan.
Soms moet je op weg geholpen worden om zelf weer verder te komen. Pak de regie en vijzel je kennis op.
Hoe nuttig was dit artikel?
Klik op een ster om deze te beoordelen!
Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0
Er is nog niet eerder gestemd. Wees de eerste die dit bericht waardeert.
Geef een reactie