Skip to main content

12 | Wat is een Call-to-action?

Aangepast op: 21 aug, 2023

Met welk doel staat een pagina op je website? En wat wil je dat de bezoeker gaat doen als hij op die pagina zit? Heb jij duidelijke call-to-actions op je pagina staan?

Sandra Gortemaker

Geschatte leestijd: 4 minuten

Zoekintentie

In dit kader is het ook belangrijk om te achterhalen waarom iemand op jouw pagina komt. Meer hierover lees je in het blog Wat is de zoekintentie van jouw bezoeker?

Wat is een call-to-action?

Op een website zie je verschillende vormen van CTA’s terugkomen; In de header, als banner (afbeelding met link) of een button. Allemaal om je aan te sporen om over te gaan tot de volgende actie. Je neemt de bezoeker als het ware bij de hand en geeft aan wat hij moet doen. Je kan daar sturend in zijn.

Om deze reden heb je ook verschillende soorten pagina’s op je website. Pagina’s die informeren, pagina’s waarop een men een aanvraag kan doen, contact op kan nemen. Pagina’s die aansturen op een aankoop of het inschrijven op een training of voor een freebie/weggever.

Heb je niet helder wat het doel is van een bepaalde pagina? Ga dan eerste terug naar je doelgroep en naar de zoekintentie. Dat schept een kader voor het maken van een call-to-action. Het alleen plaatsen van een button is niet genoeg. Je pagina moet ook dat bieden waarvoor de bezoeker kwam.

LearnDash. Claim dat ze het meest vertrouwde product hebben, de nummer 1 keuze, get started valt op (ook al is het niet in kleur)

Met welk doel staat een pagina op je website?

Elke pagina op je website heeft een doel, toch? Waarom staat deze anders op je website. Ik merk vaak bij mijn klanten dat ze veel te vertellen hebben maar het goed ordenen en structureren van deze informatie is vaak lastig. Het stellen van een doel geeft daarin richting en maakt het makkelijker om te beslissen wat je wel en niet plaatst. Een website maak je niet voor je zelf maar voor je doelgroep.

Misschien heb je wel eens gehoord van de Customer Journey, de klantreis. De reis die een persoon aflegt totdat hij jouw klant wordt. Ook dit bied een kader om te beoordelen wat er wel en niet op jouw pagina moet komen.

Men komt al op jouw website vanuit een bepaalde behoefte. Zorg ervoor dat ze ook vinden wat ze zoeken. Creëer een behoefte, laat zien waarom ze bij jou moeten zijn. En stuur aan op een actie.

Waar moet je op letten

Het moet duidelijk en logisch zijn waarom iemand op de CTA button moet klikken. Is het duidelijk wat er daarna gebeurd. Als ik mijn gegevens invul wat gebeurd er dan mee? Als ik mee doen aan deze challenge wat krijg ik dan, zijn er nog maar drie plekken, oh dan moet ik er snel bij zijn. Het aanklikken van een button leid je in met een pakkende afbeelding, titel en tekst. Let hierbij op de onderstaande componenten en test het vooral ook uit.

  • Afbeelding
  • Tekst (max 5 woorden)
  • Actie
  • Kleur
  • Formaat
  • Plaatsing

Kleur van de call-to-action

Over de kleur van een call-to-action button is niet iedereen het eens. Het moet in ieder geval een kleur zijn die opvalt. De voorkeur gaat naar oranje maar als dit een kleur is die ook in je huisstijl en dus je website veel terugkomt is dat niet handig. Hij moet juist afwijken van de rest van de pagina en opvallen.

Een call-to-action plaatst je het liefst als button in combinatie met een tekst die aangeeft waarom je er op moet klikken. Start gratis, veel mensen gingen je al voor, dit aanbod geld nog maar 3 dagen. Je ziet de call-to-action vaak in een header. Maar het geld ook voor een update op social media. Titel, korte uitleg en dan een opvallende knop.

Wil je vanuit een artikel door laten klikken dan valt hij meer op als deze in het midden van je pagina te zetten met veel witruimte. De call-to-action moet op een logische plek staan.

Welke tekst zet je op je button?

De buttons die het beste werken gebruiken een werkwoord en geven het gevoel van urgentie. Bestel nu en krijg een gratis gift. Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en krijg een gratis e-book. Heb je nog vragen? Neem contact op.

Behoefte om dit samen op te pakken?

Met regelmaat organiseer ik samen-doe-sessies maar een 1-op-1 sessie is ook mogelijk. Neem contact met me om uit te vinden hoe ik jou kan helpen.

studio@sandragortemaker.nl | 06 531 90 681

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf een online marketingplan

online marketing studio sandra gortemaker

Doe je mee met de online training vol praktische oefeningen en de aansluitende samen doe sessie?

1-op-1 kan ook.


Lees meer blogs over online strategie


Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Er is nog niet eerder gestemd. Wees de eerste die dit bericht waardeert.