Skip to main content
Luister naar dit blog artikel

Waardevolle info uit website statistieken halen

Aangepast op: 12 feb, 2024

Het regelmatig bestuderen van de statistieken van je website kan je veel inzichten geven. Op basis daarvan kan je jouw online strategie bijsturen. En aanpassingen maken in je website.

Geschatte leestijd: 6 minuten

Eenvoudige statistieken voor de beginner

Om eenvoudig te beginnen kan je werken met Burst. Burst is een WordPress plugin die de statistieken bijhoud op je website. Deze plugin installeer je op website wordt daardoor lokaal gehost en deelt geen privacy gevoelige informatie met derden. Zelf gebruik ik hem hem in combinatie met Complianz een cookie plugin van dezelfde makers. Gemaakt door Nederlandse bouwers wat altijd wel mijn sympathie heeft.

Welke inzichten kan ik halen uit mijn statistieken?

Statistieken WordPress website

Wat is een bounce

Een bounce is raakt het meeste aan een aanwijzing, omdat iemand je website direct weer verlaten heeft. Deze statistiek is een berekening vandaar dat het in een % wordt weergegeven. Er zijn oplossingen om het bounce percentage te verlagen.

Hiervoor moet je het gebruik van je pagina gaan opnemen. Hiervoor heb andere programma’s (bijvoorbeeld Hotjar, Clicky) nodig die opnames maken van het surfgedrag van je bezoekers. Of moet je live meekijken met iemand die jouw website bezoekt.

Op basis van wat je ziet kan je aanpassingen doen op je website. Hieronder een lijstje van de meestvoorkomende redenen. Misschien dat je die al kan nagaan en oplost als dit ook voor jou het geval is. Is de pagina helemaal geoptimaliseerd en is het bounce percentage nog steeds hoog? Dan is meekijken met een bezoeker een goed idee. Uiteraard pas interessant als er grote budgetten mee gemoeid zijn.

Meestvoorkomende redenen van een bounce?

 • Verwachtingen vs daadwerkelijke weergave. Stel ik zoek rode sportschoenen van een bepaald merk, Google toont me een aantal zoekresultaten en ik klik door. Wat zou jij doen als je een ander merk of andere kleur ziet?
 • Stel je klikt door op een advertentie, maar de afbeeldingen, het logo en de typografie (hele vormgeving) komen niet overeen, wat zou jij doen?
 • Ik heb een vraag ingetypt, ik klik door want je hebt netjes een meta omschrijving ingevuld en het lijkt er op dat jij de oplossing hebt van mijn probleem. Ik kom op je website en het gaat totaal ergens anders over
 • Je hebt de pagina verwijderd en ik krijg een 404 of wordt doorgeleid naar een pagina die ik niet interessant vind
 • De pagina ziet er niet uit op mobiel
 • Ik krijg een pop-up in beeld
 • De koptekst is niet triggerend genoeg
 • De pagina laad te langzaam (te grote afbeelding, slideshow, carroussel)
 • Content voldoet niet aan mijn eisen
 • Titel en meta omschrijving in de zoekmachine klopt niet met de webpagina
 • Slecht ontwerp en/of gebruikers onvriendelijk
 • De pagina gaat alleen maar over jou en wat jij zo goed kan
 • De pagina is superduidelijk en ze hebben in korte tijd gevonden wat ze zochten, alleen zou je willen dat ze wat langer bleven
 • Je krijgt doorverwijzingen van een andere website en dit is een mismatch
 • Je gebruikt te veel pop-ups en flashy animatie wat mensen kan wegjagen.
 • Je hebt je Google Analytics niet goed geïntegreerd in je cookiemelding.
 • Je content is te oppervlakkig qua informatie
 • Je vraagt persoonlijke gegevens (in ruil voor een e-book*) voordat iemand je vertrouwd

Houd de statistieken bij en verbeter je website

Ze zeggen het niet voor niks, meten is weten. Zorg dat je met statistieken in de gaten houd wat jouw bezoeker doet. Alleen al om er achter te komen hoe je jouw website nog beter kan maken. En om keuzes te kunnen maken die jouw conversie omhoog brengt. Soms zijn het al hele kleine dingen.

Het eerste wat je kan doen is de meest opvallende cijfers te onderzoeken. Wat gaat jouw eerste stap worden?

*overigens is dit de correcte manier volgens de avg, je koopt als het ware persoonsgegevens.

Key Performance Indicators

Key Performance Indicators gebruik je als meetpunten; bijvoorbeeld bereik, likes, reacties en klikken. Wat wil je bereiken, wie wil je bereiken, hoe ga je dat bereiken en niet te vergeten; hoe maak je dat meetbaar? Formuleer de KPI’s SMART; specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Ik vond er een artikel over met handige tips over het meten en verbeteren van social media resultaten op het blog van Emerce.

Growth hacking

Heel kort door de bocht gaat het dit om marketing waar je jouw keuzes niet maakt op gevoel maar op basis van data. Op basis van wat je kan meten. Je werkt nog steeds met persona’s, customer journey en funnels. Je inventariseert heel goed de behoefte van de klant, van de bezoeker. Je creëert iets wat het publiek zoekt.

Het verschil is dat je met veel minder budget toe kan doordat je korte experimenten uitvoert met marketing acties. Je stuurt voortdurend bij op basis van de data die je binnen krijgt.

Werken met hypotheses

Een Growth Marketeer werkt met experimenten die gebaseerd zijn op een idee / een hypothese, zodra je genoeg data binnen krijgt kan je deze analyseren en het proces bijsturen. Een voorbeeld hiervan is een korte actie, bijvoorbeeld het tijdelijk weggeven van een gratis online les bij aanmelden op je online leren platform. Merk je dat er nu meer aanmeldingen komen of niet? Een voorbeeld wat in het boek Hacking Growth wordt genoemd is Dropbox. Die indertijd extra opslagruimte weggaf voor elke persoon die via jou betalend klant werd. Een referal systeem is op zichzelf al een mooie actie om uit te voeren. Neem een betalende klant mee naar je workshop en ontvang zelf…

Dat is toch alleen maar voor grote bedrijven?

Dat was ook mijn eerste gedachte maar ook in het klein kan je al wat winst behalen met deze principes. Het wordt veel gebruikt in Start-Ups. Het leuke is dat je het direct toepast op een klein project en leert uit de praktijk.

Hoe verzamel je data?

Het eerste wat je zou moeten doen is Google Search Console en Google Analytics 4 accounts aanmaken en koppelen aan je website. Daarnaast zijn er nog veel meer tools, maar ik denk dat mijn gemiddelde lezer hier al is afgehaakt. Wil je weten wat ik hierin voor jou kan betekenen? Neem contact op.

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees meer over het onderwerp:

Hulp nodig?

online marketing studio sandra gortemaker

Naast het bouwen en ontwerpen van websites en nieuwsbrieven help ik je ook na live gang.

Dan ga je namelijk de website en nieuwsbrief gebruiken als tool om nieuwe klanten te werven, maar hoe?

Plan een (online) sessie in op hierover te sparren.


Behoefte om dit samen op te pakken?

Met regelmaat organiseer ik samen-doe-sessies maar een 1-op-1 sessie is ook mogelijk. Neem contact met me om uit te vinden hoe ik jou kan helpen.

studio@sandragortemaker.nl | 06 531 90 681