Skip to main content

Wat zijn trackbacks en pingbacks in WordPress

Aangepast op: 6 jun, 2023

In je WordPress zie je soms termen staan, waarvan je niet weet wat ze betekenen. Maar die je dan ooit nog een keer wilt uitzoeken. Twee daarvan zijn: Trackbacks en pingback.

Trackbacks en pingback zijn allebei notificaties. Als jij in jouw blog refereert aan een blog van een collega en een link plaatst dan krijgt diegene een melding daarvan, mits hij dit aan heeft staan.

Trackback

Een trackback kan je gebruiken als je een commentaar/reactie op een blog wil geven maar dit liever in de vorm doet van een blog op je eigen website. Je voegt na het schrijven van je blog de “trackback URI” van het blog waaraan je refereert toe. Dat is gelijk het verschil met een pingback, je moet het zelf handmatig invoeren. Eerst moet je trackback verzenden aanzetten bij je scherminstellingen, rechtsboven in je dashboardscherm. Als de andere blogger jouw reactie (zo komt hij binnen) accepteert, komt er een link plus korte samenvatting van jouw blog als commentaar/reactie onder zijn blog te staan.

trackback -verzenden

Zo ziet het er uit de scherminstellingen:

trackback pingback

Al deze opties kan je aan en uit zetten op je scherm, vervolgens weer inklappen.

Pingback

Een pingback gebeurd automatisch als je een link toevoegt naar een ander blog. Als deze persoon trackback en pingback aan heeft gezet dan krijgt deze automatisch een melding dat er een reactie is op zijn blog. Deze persoon kan er dan voor kiezen om deze toe te laten of niet. Er komt dan een link zonder samenvatting te staan onder dat artikel.

Is het zinvol om pingbacks en trackbacks te gebruiken?

Ik heb ze zelf bij bijna al mijn blogs uit staan omdat ik dan te veel spam binnenkrijg. Als je tijd hebt om alle reacties te controleren dan is het wel het overwegen waard omdat het weer een klein beetje bijdraagt aan SEO. In de zin dat je blog wat populairder is en hoger in de zoekresultaten komt. En je bent bezig met linkbuilding. Het gaat toch weer om een link naar jou blog. Deze optie werkt veel spam in de hand. Om die reden hebben veel bloggers deze optie uit staan. Zonder de spam (die je kan verwachten) is het een leuk systeem om heen en weer te communiceren tussen de verschillende websites. Je kan het een tijdje uitproberen en kijken of het bevalt.

Uitzetten bij instellingen

Bij instellingen reacties kan je deze opties aan of uitvinken. En per blog kan je dit overrulen door dit bij de schermoptie “reacties” aan of uit te vinken.

In een bulk actie overal uitzetten bij reeds geschreven blogs

Als je bij instellingen > reacties deze opties hebt uitgezet en opgeslagen, ga je vervolgens naar je berichten. Selecteer al je berichten (per pagina, als je meerdere pagina’s hebt) en klik daarna op bewerken en OK. Vervolgens kan je voor de geselecteerde berichten de pingback en trackback optie uitvinken en weer opslaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Er is nog niet eerder gestemd. Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Hulp nodig bij je/een WordPress website?

Maak je eigen website

Pakket A

Ideaal voor de startende ondernemer die nog geen website heeft. Bouw je eigen WordPress website met behulp van mijn videotraining en premium thema.

Extra begeleiding via Zoom is altijd bij te bestellen.

€250,-

Bouw verder aan je website

Pakket B

Ideaal voor de ondernemer die al een WordPress website heeft, maar hier wat aan wil wijzigen. Ik denk mee met de technische zaken en optimalisaties van de website.

  • 1-op-1 begeleiding – 5 uur

Los €400,- , maar als tweede pakket €350,-

Behaal meer succes met je online business

Pakket C
  • 1-op-1 begeleiding – 10 uur

Ideaal voor de ondernemer die al een website heeft staan, maar graag meer succes wil halen uit online business

Los €800,- , maar als tweede pakket €650,-

Of lees nog even verder