Skip to main content
Luister naar dit blog artikel

Wat zijn trackbacks en pingbacks in WordPress?

Aangepast op: 14 mrt, 2024

Als je berichten gebruikt in WordPress dan is het van belang dat je weet wat trackbacks en pingbacks zijn. Ooit van gehoord? Ik leg het je uit.

Trackbacks en pingback zijn allebei notificaties. Als jij in jouw blog refereert aan een blog van een andere website en een link plaatst dan krijgt diegene een melding daarvan, mits hij dit aan heeft staan. In jouw website kies je onder weergave>discussie of jij dit aan of uit wil zetten. Bij de opmerking: “Sta link meldingen van andere blogs (pingbacks en trackbacks) op nieuwe berichten toe”.

Is het zinvol om pingbacks en trackbacks te gebruiken?

Ik heb ze zelf bij bijna al mijn blogs uit staan omdat ik dan te veel spam binnenkrijg. Deze optie werkt veel spam in de hand. Om die reden hebben veel bloggers deze optie uit staan. Zonder de spam (die je kan verwachten) is het een leuk systeem om heen en weer te communiceren tussen de verschillende websites die vakinhoudelijk aansluiten op elkaar. Maar in de praktijk is het een verouderde functie en zie je dat social media een groot deel van deze interactie heeft overgenomen.

Daarnaast kan je ook je reacties uitzetten als de conversatie met je publiek veelal op de socials gebeurd. Bij mij staat het aan omdat ik mijn website toch wel de centrale plek vind om vragen te stellen ipv op een tijdlijn waar mijn bericht op een gegeven moment verzand tussen alle andere berichten.

Uitzetten doe je bij instellingen

Bij instellingen reacties kan je deze opties aan of uitvinken. En per blog kan je dit overrulen door dit bij de schermoptie “reacties” aan of uit te vinken. In de meeste gevallen zet ik dit uit bij de websites die ik bouw omdat er weinig ondernemers zijn die dit gebruiken of het bestaan kennen. Laat je het aan staan dan kan je ook veel spam krijgen van personen die een backlink naar jouw website proberen te krijgen. Dit is qua SEO alleen interessant als jullie elkaar qua vakgebied versterken.

In een bulk actie overal uitzetten, bij reeds geschreven blogs

Staat dit toch aan sinds livegang en wil je dit niet dan moet je een handmatige actie uitvoeren op de reeds bestaande berichten.

Als je bij instellingen > reacties, deze opties hebt uitgezet en opgeslagen, ga je vervolgens naar je berichten. Selecteer al je berichten (per pagina, als je meerdere pagina’s hebt) en klik daarna op bewerken en OK. Vervolgens kan je voor de geselecteerde berichten de pings niet toestaan kiezen en weer opslaan.

Trackback uitleg voor als je het wel interessant vind 🙂

Een trackback kan je gebruiken als je een commentaar/reactie op een blog wil geven maar dit liever in de vorm doet van een blog op je eigen website. Je voegt na het schrijven van je blog de “trackback URL” van het blog waaraan je refereert toe. Dat is gelijk het verschil met een pingback, je moet het zelf handmatig invoeren. Eerst moet je trackback verzenden aanzetten bij je scherminstellingen, rechtsboven in je dashboardscherm. Als de andere blogger jouw reactie (zo komt hij binnen) accepteert, komt er een link plus korte samenvatting van jouw blog als commentaar/reactie onder zijn blog te staan.

Nou wist je dit of niet?

trackback -verzenden

Zo ziet het er uit de scherminstellingen:

trackback pingback

Al deze opties kan je aan en uit zetten op je scherm, vervolgens weer inklappen.

Pingback

Een pingback gebeurd automatisch als je een link toevoegt naar een ander blog. Als deze persoon trackback en pingback aan heeft gezet dan krijgt deze automatisch een melding dat er een reactie is op zijn blog. Deze persoon kan er dan voor kiezen om deze toe te laten of niet. Er komt dan een link zonder samenvatting te staan onder dat artikel.

Behoefte om dit samen op te pakken?

Met regelmaat organiseer ik samen-doe-sessies maar een 1-op-1 sessie is ook mogelijk. Neem contact met me om uit te vinden hoe ik jou kan helpen.

studio@sandragortemaker.nl | 06 531 90 681


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees meer over het onderwerp:

Volg de WordPress training

online marketing studio sandra gortemaker

Wil jij je kennis over WordPress bijspijkeren? Dat kan met de online training waarin ik de meest voorkomende functies en werkwijzen bespreek.