Skip to main content

Stappenplan website technisch opzetten

Hoe bouw je een website en welke stappen zijn daar voor nodig?

Geschatte leestijd: 13 minuten

Een WordPress installatie doen via je hostingpakket is redelijk eenvoudig. Lees hieronder welke stappen er nodig zijn om daadwerkelijk te beginnen met bouwen van een website.

Benodigde tijd: 4 dagen

Zo bouw je een website:

 1. Stap 1 – Kies een hosting provider


  Bij een hosting provider of hostingpartij kan je jouw domeinnaam claimen en een hostingpakket kopen en koppelen. En je activeert het SSL certificaat van Let’s Encrypt.

  Let op, €1,- hosting betekend weinig tot geen service, meer kans op een trage website en problemen. Hosting via een ICT bedrijf kan als je ook andere services van hen gaat afnemen zoals Office 365, of laptop onderhoud, maar vaak zijn ze geen specialist in WordPress.

  Mijn advies is te kiezen voor een hostingpartij ipv een tussenpersoon. Kies daar voor een WordPress hosting pakket of WP managed zodat de server instellingen optimaal zijn voor WordPress.

  Er is een optie om via WordPress.com een website te maken, maar je zit hier in een afgeschermde omgeving en je bent beperkt tot hun selectie van thema’s en plugins. Meer hierover op deze pagina met uitleg over hostingproviders kiezen.

  Vraag rond in je netwerk om te horen welke partij men tevreden over is. Zelf werk ik met hosting paketten van Versio, YourHosting, Natuurlijk Hosting, Antagonist en Hostnet.
  Zodra je een hosting pakket hebt, kan je ook een zakelijk e-mailadres aanmaken. Met de iMap indeling staat jouw mail op de server en kan je deze op meerdere apparaten binnenhalen.

 2. Installeer WordPress


  De meeste providers hebben Installatron of Softaculous hiermee kan je een WordPress website installeren. De meer technische manier kan ook, dan moet je de website bestanden uploaden met FTP en zelf een database aanmaken. Soms heb je de keuze om demo content mee te installeren. Dit kan een mooie houvast zijn als je een ontwerp neerzetten lastig vind.

  Tijdens de installatie wordt er gevraagd een inlognaam een wachtwoord te verzinnen. Gebruik niet je eigen naam, admin of andere voor de hand liggende namen. Gebruik bij voorkeur ook geen e-mailadres zoals info@, admin@, webmaster@ of je voornaam. Het kan wel maar het is allemaal wat gevoelig voor hacks. Je kan heel makkelijk een alias of een extra e-mailadres aanmaken die je speciaal voor je website gebruikt.

 3. Stap 3 – Kies een thema als basis en bouw hier verder op


  Bij het kiezen van een thema zijn er een aantal dingen waar je op moet letten:

  1. Koop bij een bedrijf en niet op een marktplaats. Bij voorkeur een premium template die met regelmaat wordt ge-update. Dat is vaak i.c.m. een abonnement waar je jaarlijks wat voor betaald. Doe je dit niet dan is er een kans dat de bouwer er mee stopt of het bewuste template niet meer onderhoud. Waardoor deze niet meer samenwerkt met andere code van WordPress of plugins. Zelf heb ik een licentie voor YOOtheme thema’s, zou je deze willen gebruiken neem dan contact op met mij.

  2. Check of er een service optie is. Bij premium template kan je altijd de eigenaar mailen voor hulp als er iets mis is. Of als je iets wil laten bijbouwen (niet gratis).

  3. Bedenk of en zo ja met welke pagebuilder je wilt werken. Elke website bouwer heeft zo zijn eigen voorkeur, maar jij moet er mee kunnen werken. Met een pagebuilder kan makkelijk landingspagina’s maken, met je eigen indeling. Yootheme heeft een ingebouwde versie met voorbeeldpagina’s. WordPress zelf werkt met de Gutenberg editor maar is nog volop in ontwikkeling.
  Overige pagebuilders installeer je apart met een plugin. Wil je weten wat een plugin is? Lees dan dit blog >>

  4. Kies een thema wat het dichts bij jouw huisstijl ligt. Afgeronde knoppen, kleuren etc.. In de meeste thema’s kan je kleuren en fonts aanpassen.

  5. Kies een thema waarbij je alles kan aanpassen, kleuren, fonts, menu indeling etc.

  6. And last but not least, check of er een mobiele responsive weergave mogelijk is voor mobiel en tablet. Dit is een must have! En bijna altijd standaard inmiddels.

  Soms heeft een thema een demoversie inclusief WordPress installatie. Dan installeer je het samen via FTP. Of soms met een extra plugin (template starter) die bij het thema hoort.

 4. Upload het thema


  Na de installatie is er standaard een thema van de makers van WordPress geactiveerd. Nu is het tijd om je eigen thema te installeren via het dashboard. Ga naar weergave>thema’s.

  Upload of kies er een uit de bibliotheek.

  In de thema instellingen onder customizer vind je optie om kleuren en fonts aan te passen. En dit is vaak ook de plek om je logo en menu in te stellen en aparte weergave voor mobiel.

 5. Installeer een onderhoudsmodus plugin


  Op deze manier zet je jouw website dicht voor bezoekers maar laat je weten dat er binnenkort een website live gaat. Jij als eindgebruiker kan dan in alle rust bouwen aan je website. Zodra je klaar bent, kan de plugin worden gedeactiveerd en verwijderd.

  Vaak kan je ook alvast je contactgegevens plaatsen en de linkjes naar je social media kanalen. Je kan ook een nieuwsbrief versturen zodra je live gaat. Zorg dan dat men hun e-mailadres kan achterlaten. Hiervoor kan je een mailprogramma kiezen en koppelen of een contactformulieren plugin installeren en een formulier plaatsen op de under construction pagina. Zoek in het tabje plugins op de term “Maintenance” en je hebt keuze genoeg.

 6. Pagina’s aanmaken, homepage instellen


  Ga naar het tabje Pagina’s en maak daar eerst wat lege pagina’s aan als je een kale website installatie hebt zonder demo content. Maak hier jouw pagina’s aan. Kijk bij je concullega’s wat de meestgebruikte pagina zijn. Vaak is dit, over ons, contact, aanbod, testimonials, blog. Vaak zie je ook home staan, de paginatitel kan echter wel afwijken. Gebruik je payoff of slogan bij voorbeeld. Het logo heeft ook altijd een link naar de homepage. Alleen is het menu item “home” zo ingeburgerd dat men nog niet zonder kan.

 7. Stel de permalinks in


  Ja dit kan jij. Ga naar Instellingen>Permalinks. Vink het bolletje aan bij “Berichtnaam”. Misschien is het al aangevinkt, maakt niet uit. En klik op “Opslaan”. Dat is alles, zo zorg je dat je mooie linkjes (Url’s) krijgt.

 8. Stel je homepage en blogpagina in


  Ga naar weergave>lezen en kies de pagina die de homepage (voorpagina) wordt en welke de blog wordt. Ook al ga je (nog) niet bloggen dan kan je hem al wel instellen. Klik op save. Zet de blogpagina niet in jouw menu en op concept als je nog niet wil starten.

 9. Stel het menu in

  Ga naar weergave>menu’s en maak daar een nieuw menu aan. Noem het bijvoorbeeld hoofdmenu. Hier sleep of klik je alle pagina’s naar toe. Daarna kan je ze op volgorde slepen. En nu komt het trucje voor home. Klik rechts bij de verzameling van alle pagina’s die in je menu komen op de homepage en open dat menu item met dat pijltje in de rechterbovenhoek. Hier verander je het label naar home. Hiermee wijzig je alleen het label maar niet de paginatitel. Heb je een menu item met een te lange naam? Dan wijzig je deze hier in een kortere benaming. Vink aan waar je deze wil tonen. Misschien wil je een apart mobiel menu, een footer of topmenu? Je maakt het allemaal hier aan.

 10. Zet reacties en linken en meldingen even uit.

  Ga naar Instellingen>Discussie. Haal de vinkjes weg “Probeer elk ander blog gelinkt in dit bericht een melding te sturen” ” Sta link meldingen van andere blogs (pingbacks en trackbacks) op nieuwe berichten toe” en als je geen interactie op je blog wil ook bij “Sta mensen toe reactie te geven op nieuwe berichten”. Loop alles na en zet ook een vinkje bij handmatig goedkeuren. Helaas is WordPress heel gevoelig voor spam via deze kanalen. Later kan je dit weer aanzetten of per bericht.

 11. Start met designen


  Je bent nu klaar om je pagina’s een voor een te gaan vullen! Heel veel plezier hiermee! Aanvankelijk van jouw voorkeur begin je met vullen of kleuren en fonts kiezen. Kan ook door elkaar, doe ik ook altijd :-). En vergeet niet je logo in te voeren. Dat kan vaak onder de styling opties van je thema.

  Ik ben zelf van van YOOtheme heb een heel online programma geschreven. Wil je zelf aan de slag maar met hulp? Let me know!

 12. Blijf updaten!

  WordPress, het thema en je plugin zullen continue met nieuwere versie komen. Dit zijn vaak veiligheidsupdate en soms ook nieuwe functionaliteiten. Deze drie moeten met elkaar samen werken en met de nieuwste php versie op jouw hostingserver. Bij sommigen staat deze nog op versie 7.3 maar we zijn al bij 8.0. Alle drie moeten bijblijven en mede hierom kies je alleen plugins en thema’s waar een actieve bouwer aan verbonden is. Check bij plugins altijd wanneer deze is bijgewerkt (afgelopen drie maanden), en met welke versie van WordPress en php hij werkt. Bij twijfel, check je altijd de reviews.
  Er komt vanzelf een melding als er een nieuwe update is. En tegenwoordig is er ook de mogelijkheid om auto-update in te stellen.

 13. Zoek support als je het zelf niet ziet zitten


  Zie je de technische kant van het onderhouden van een website niet zitten? Zoek dan support. Webdesigners bieden vaak onderhoudscontracten aan, sommige providers ook. Maar let op, vaak alleen bij website waarbij ze zelf de bouw hebben gemonitord. Weet je dus nu al dat je dit niet wilt gaan doen. Weet je niet wat je moet doen als je website offline gaat tijdens het updaten. Schakel dan vooraf support in. Wil je gaan werken werken een YOOtheme thema, dan ben je van harte welkom bij ons!

  Bouw zelf je website training of begeleidingsuren>>

 14. Livegang en laten weten dat jouw website bestaat


  De live gang van jouw website is een feestje waard. Organiseer een zoom meeting! Laat het weten op je social media kanalen en via je nieuwsbrief! Je mag trots zijn op je zelf.

 15. Bezoekers en klanten trekken


  Hoe wordt je nu gevonden? Daar zijn organische manieren voor zoals gebruik van de socials en zoekwoorden/zinnen (SEO) gebruiken op je website. Daarnaast zou je kunnen gaan adverteren (SEA). De meeste tijd en budget wordt verdaan als je niet aansluit bij de klantbehoefte. Zorg daarom eerst voor een gedegen klantonderzoek. Zorg dat je ze begrijpt, wat hun problemen zijn en wat ze van je willen. En bied dit aan op je website.

Samenvatting, wat heb je nodig om zelf te bouwen?

 1. Een onderhoudssysteem / CMS
  Tegenwoordig zijn er gratis onderhoudssystemen (CMS) beschikbaar, WordPress is de meest populaire met een marktaandeel van bijna 65%. En dat is ook niet zo gek want het is zeer gebruiksvriendelijk, gratis en er wordt veel voor ontwikkelt. Wil je niet zelf in de code dan heb je een CMS nodig.
 2. Een hosting pakket en een domeinnaam
  Je schaft bij een hostingpartij een domeinnaam aan. Via de domeinnaam vinden we straks jouw website. En met de aanschaf van een hosting pakket huur je jaarlijks een stukje van een server waar je de bestanden van jouw website opzet.
 3. Template
  Het template bepaalt de vormgeving van jouw website. Er zijn gratis templates maar ook premium versies die net wat meer mogelijkheden bied. Ik gebruik zelf ene premium template met een ingebouwde pagebuilder.
 4. Plugins
  WordPress heeft alle basisingrediënten voor een website. Maar soms wil je meer. Zoals een contactformulier, een webshop, social media knopjes, statistieken kunnen inzien. Hiervoor gebruik je gratis of pro plugins voor. Dat zijn stukjes code van een 3e partij die je koppelt aan je website.
 5. SSL certificaat
  Dit certificaat zorgt ervoor dat de dat de data op je website versleutelt word. Hiermee maak je het internet en het bezoeken van jouw website veilig. Deze schaf je aan via je hostingpartij. Of je laat de gratis Let’s Encrypt installeren.

Uitgelichte blogs over zelf bouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.