Skip to main content

Pagebuilder om je website mee te maken

Aangepast op: 26 jan, 2024

Een eigen site bouwen gaat het makkelijkste met een pagebuilder. Dan heb je direct in beeld hoe de layout moet gaan worden en heb je geen html en css kennis nodig.

Lees de meestgestelde vragen over pagebuilders

Wat is een pagebuilder?

Een pagebuilder zorgt er voor dat je een blokken layout kan bouwen. Je stelt kolommen in en plaatst daar contentblokken in. WordPress is een content management systeem. Je kan je teksten en afbeeldingen invoeren in een teksteditor. Maar iets moet voor de vormgeving zorgen. Een pagebuilder of thema kan dit doen. Achter de schermen word er vormgeving ingesteld voor die blokken. Zo blijft de vormgeving consistent en hoef jij geen CS, html, php en javascript te snappen. Je vult alleen het blokje met tekst/en of beeld.

Werk jij ook met een pagebuilder?

Ik werk niet met een typische pagebuilder die je als plugin installeert. Ik zie te vaak dat het te onduidelijk is waar je wat hebt ingesteld of kan instellen. Vaak is het onbegrijpelijk waar iets aan te passen is. Het laad te langzaam. Als ik meekijk met nieuwe klanten waar dit voor is gebruikt, kom ik er zelf vaak ook niet uit met al mijn jaren ervaring.

Is Gutenberg ook een pagebuilder?

Ja, deze zit ingebouwd in de editor. Maar als je een eigen pagebuilder installeert dan gebruik je hem niet. Dan vul je alleen de titel in en gaat dan door in de pagebuilder. Ik vind hem alleen nog niet zo geavanceerd. Als grafisch ontwerper loop ik tegen de beperkingen aan van wat mogelijk is en wat ik wil kunnen neerzetten. Deze is van de makers van WordPress en er zijn volop extra plugins beschikbaar van developers die hun eigen vormgeving er op aansluiten.

Kan je met Gutenberg mooie layouts maken?

Ik denk het, maar ik heb er geen ervaring mee. Wellicht dat je het kan testen als je een gratis thema van Automattic installeert.

Welke pagebuilder moet ik kiezen en wil ik er mee werken?

Ik ben bevooroordeeld en zou kiezen voor het Framework van YOOtheme met ingebouwde paginabouwer. Ben je een leek op programmeer gebied dan heb je al snel een pagebuilder nodig. Of een kant en klaar thema welke je gaat vullen en waar je niet zo veel in aan kan aanpassen.
Soms heb je geen keuze en heeft jouw themabouwer gebruik gemaakt van een pagebuilder. Dan is de keuze voor je gemaakt.

Wat is die YOOtheme builder waar jij het elke keer over hebt?

Dit is de enige ‘pagebuilder’ die ik ken, die verwerkt is in het WordPress thema. Ze noemen het zelf een raamwerk (Framework) wat niet kan verouderen. Je installeert een thema en hebt daarmee toegang tot 40+ thema’s die zijn gemaakt met dit framework. Heb je nog de keuze omdat je nog moet starten met een website. En zou je in de toekomst gebruik willen maken van mijn diensten dan raad ik je aan om te kiezen voor de YOOtheme Builder. Dit is naar mijn weten de enige bouwer die het simpel houd. Ik ben van oorsprong een grafisch ontwerper en deze komt voor mij het meeste overeen met de logica van een opmaak programma.

Hoe kan ik zien of ik een pagebuilder heb?

Kijk bij je plugins, staan een van deze er bij dan heb je een pagebuilder; Elementer, Divi, WP Bakery,
GeneratePress met GenerateBlocks, Beaver Builder, Divi, Visual Composer. Of een andere die ik niet ken. Een andere manier om het te zien is een pagina te bewerken. Als je dan een splitscreen ziet of een editor met blokken en lijntjes en kolommen, dan heb je er ook een.

Ben jij een voorstander van deze pagebuilders?

Ik ben er absoluut geen voorstander van. Ze bestaan uit losse en dus extra plugins. Vaak zie je dat er voor elke functionaliteit weer een add-on plugin is. De stelregel is juist zo min mogelijk plugin te gebruiken. Het zijn extra scripts die laden op je website wat hem langzamer kan maken. Daarnaast vind ik sommige ronduit slecht in het gebruik. Als je er mee bouwt als webdesigner dan is het op een gegeven moment heel makkelijk. Maar de eindgebruikers weet vaak niet meer waar je wat kan aanpassen, zit met stress en een stappenplan achter de website. Dat lijkt me niet de bedoeling.

Voorbeeld van de YOOtheme bouwer

Deze bouwer zit ingebouwd in de premium thema’s voor WordPress. Het bedrijf er achter is YOOTheme. Elke maand komen er nieuwe voorgebouwde layouts bij. Als je het thema aanschaft dan zitten daarbinnen als het ware meer dan 40 WordPress thema’s waar je uit kan kiezen. Je kan de layouts die bij dat thema horen gebruiken als basis. In mijn geval bouw ik de layouts vanaf het begin weer op en bied ik maatwerk. Deze pagina bouwer is anders omdat het niet een aparte plugin is waarbij je voor elke functionaliteit weer extra add on plugins moet installeren. Alle mogelijkheden voor sliders, gallerijen etc. zitten ingebouwd. In de video hieronder laat ik zien hoe je een pagina aanmaakt.

YOOtheme PRO - Hoe maak ik een nieuwe pagina?

Behoefte om dit samen op te pakken?

Met regelmaat organiseer ik samen-doe-sessies maar een 1-op-1 sessie is ook mogelijk. Neem contact met me om uit te vinden hoe ik jou kan helpen.

studio@sandragortemaker.nl | 06 531 90 681

Lees meer over het onderwerp: ,

Schrijf een online marketingplan

online marketing studio sandra gortemaker

Doe je mee met de online training vol praktische oefeningen en de aansluitende samen doe sessie?

1-op-1 kan ook.


Lees meer blogs over bouwen met WordPress


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.