Haal meer uit je website
Website strategie
Zelfstudie, samen of deels uitbesteden, het is allemaal mogelijk

Wat is jou strategie?
- Weet jij waar jouw klant mee zit? Waar deze mee geholpen wil worden
- Weet jij hoeveel bezoekers er op je website komen, op welke pagina en hoe lang?
- Weet jij welke route (klantreis) jou uiteindelijke klant heeft genomen?
- Laat jij werk liggen omdat je geen inzicht hebt in wat er online mogelijk is?
- Ben jij elke keer handmatig mensen aan het terugmailen met standaard mailtjes?
- Vergeet jij de follow up te doen?
- Vraag jij om feedback en plaatst je testimonials op je website
- Laat jij genoeg zien van jouw expertise?
- Weet jij waar jou ideale klant op zoekt?
Zonder strategie haal je te weinig uit de mogelijkheden van je website. Goed ingericht en met de juiste inzichten haal jij elke keer nieuw werk uit je website.
Kennen, bereiken en vasthouden doelgroep.
De meeste ondernemers hebben wel een globaal idee van wat hun ideale klant is, maar niet wat hen triggert om contact met jou op te nemen. Daarnaast wordt de prioriteit gesteld aan de klussen en de opdrachten, maar niet aan het vinden van nieuwe klanten.
Een online strategie opzetten start met het in kaart brengen van jouw ideale klant. Ga hiervoor in gesprek met je ideale klanten.
Van welke opdracht kreeg je de meeste energie en waarom? Neemt iemand contact op, vraag dan altijd hoe ze jou hebben gevonden en waar ze op hebben gezocht.
Evalueer altijd je opdracht en vraag om een aanbeveling of review. Verwerk dit in een persona.
Vind je dit lastig en wil je dit samen doen?
Zet in op SEO en optimaliseer je website
SEO staat voor Search Engine Optimization oftewel zoekmachine optimalisatie. Google struint met een robot continu het internet af, op zoek naar nieuwe pagina’s. Deze pagina’s worden gelezen (geïndexeerd) en krijgen een ranking. Als er nu iemand zoekt op die termen, dan zoekt Google daar pagina’s bij die matchen. Je pagina’s optimaliseren houdt o.a. in dat jij je tekst gaat verrijken met zoektermen en daarmee Google sturen naar je pagina’s.
Haal klanten binnen met waardevolle content delen
Bij contentmarketing gebruik je content op een strategische manier om leads en opdrachten binnen te halen. Je kan hierbij denken aan bloggen, gebruik maken van video, webinars, updates plaatsen op social media. Ik schrijf regelmatig blogs over dit onderwerp omdat ik dit een hele persoonlijk manier vind om contact te maken met je doelgroep vanuit je eigen expertise.
artikelen over online strategie
Het bepalen van een online strategie moet je niet ingewikkelder maken dan het is. Hieronder vind je een stappenplan om te komen tot een online strategie.
Een online strategie opzetten start met het in kaart brengen van jouw ideale klant. Ga hiervoor in gesprek met je ideale klanten. Van welke opdracht kreeg je de meeste energie en waarom? Neemt iemand contact op vraag dan altijd hoe ze jou hebben gevonden en waar ze op hebben gezocht. Evalueer altijd je opdracht en vraag om een aanbeveling of review. Verwerk dit in een persona.
De meest eenvoudige manier van een strategie uitzetten is het in kaart brengen van de klantreis. Via welke contactmomenten word een bezoeker een klant. Deze klantreis begint vaak in de zoekmachine of op social media.
Heb je deze in kaart dan kijk je per contactpunt waar het goed gaat, niet goed en wat verbeterd kan worden. Je ziet dan wat er bijgeschaafd moet worden. Het verzamelen van data door middel van een statistieken programma is echt een must. Anders doe je maar wat en ga je aanpassingen doen op basis van giswerk. Meten = weten.
1. Meetbare doelen stellen
Het is belangrijk om jezelf een doel te stellen, omdat dit je focus geeft in je werk. Met een doel voor ogen werk je veel gemotiveerder en doelen zijn meetbaar.
Wat wil je precies bereiken met je website (social media, een nieuwsbrief etc)?
- Wil je meer naamsbekendheid?
- Meer producten verkopen?
- Of zet je je in voor een goed doel en wil je dat je boodschap zoveel mogelijk mensen binnen een bepaalde doelgroep bereikt?
- etc.
2. Wie is mijn doelgroep?
Nu je hebt bepaald wat je wilt bereiken, is de volgende vraag: voor wie doe je het? Wie wil je bereiken? Ondernemers of particulieren, maak het specifiek. Man/vrouw, leeftijd, regio etc.
Alles valt of staat bij het goed aansluiten bij je doelgroep. In wat je bied, uitstraalt, te tone-of-voice van je teksten en je foto’s.
3. Unique selling points (USP’s)
Formuleer wat je je doelgroep te bieden hebt. Wat is jouw meerwaarde. Waarom zou ik naar jou toe gaan en niet naar een ander? Dit moet terug te vinden zijn op je landingspagina. En in een korte zin als trigger in je social posts.
4. Waar bevind zich jouw doelgroep
Wat let je om een aantal mensen uit jou doelgroep te interviewen. Zoek uit welke social media kanalen zij gebruiken, of nieuwsbrieven lezen, hoe ze op zoek gaan naar wat jij bied. Als je dit weet kan je ook nog uitzoeken op welk tijdstip ze daar zijn, dan weet je ook wanneer jij je bericht/update kan posten.
5. De volgende stap is om je doel en online strategie te bepalen, dit hoeft niet heel ingewikkeld bijvoorbeeld:
- Ik wil dit jaar 100 nieuwe klanten, of ik wil mijn workshop vol krijgen.
- Mijn doelgroep bestaat uit …
- Mijn weerwaarde is … –> dit word je boodschap
- Mijn doelgroep bevind zich voornamelijk op Facebook en LinkedIn
Een voorbeeld van de uitvoering
- Ik begin met bloggen en schrijf wekelijks een blog op mijn website waarin ik mijn expertise toon, veel tips en advies geef en waaruit blijkt dat ik op de hoogte ben van de behoefte van mijn klant
- Ik stuur maandelijke een nieuwsbrief uit met korte intro’s van mijn blog, deze stuur ik naar bestaande relaties
- Ik schrijf een e-book, whitepaper of checklist die je ontvangt na het geven van je e-mailadres (listbuilding)
- Ik post mijn blog op Facebook en LinkedIn mijn blog met een aantrekkelijke foto er bij.
- Ik zorg dat mijn website actueel is en dat me makkelijk informatie kan vinden en contact met mij op kan nemen
Evaluatie; probeer dit eens een maand of twee en evalueer of het heeft gewerkt. Stuur de strategie zonodig bij. Uiteraard zorg je dat dit alles meetbaar is.
Neem de tijd om je ideale klant in kaart te brengen. Breng de klantreis in kaart. Ontwikkel een strategie. Dit gaat je zoveel verder helpen in het daadwerkelijk vinden en behouden van klanten.
6. Bekijk de statistieken, evalueer en stel bij
In je statistieken programma kan je vaak exact terugvinden via welk zoekwoord ze naar jouw website zijn gekomen. Gebruik deze woorden en zinnen in je website. Achterhaal de zoekintentie van jouw bezoeker en sluit hier op aan. Lees hierover het blog: Wat is de zoekintentie van jouw bezoeker?
Schrijf een online marketingplan
Zorg dat je een plan hebt waar je duidelijk een doel omschrijft voor de uitingen die je gaat gebruiken. Op mijn online leeromgeving vind je een training met stappen en invuloefeningen.
Om je bedrijf te laten groeien heb je een plan nodig, een strategie. De nieuwste methode die je bedrijf kan laten groeien is op basis van data gedreven marketing. Growth Hacking genoemd. Je gaat op zoek naar de manier om je bedrijf te laten groeien middels experimenten.
Voordat je hier mee kan starten zijn er 5 acties die je gedaan moet hebben. Het invullen van deze modellen. Wil je hier hulp bij en dit samen doen? Let me know!
- Personas
- AAARRR Pirate Funnel
- OMTM; One Metric That Matters
- Business Model Canvas
- Value Proposition Canvas