Skip to main content

Ken jij het geheim van creativiteit al?

Iedereen is creatief. Wij hebben allemaal als mens te behoefte om te creëren. Het een na het andere idee popt omhoog in je brein totdat je ratio het teveel overneemt en het ene na het andere idee afschiet.

Iedereen is creatief

Ik hoor regelmatig de uitspraak “ik ben niet creatief”. Maar wat vaak wordt bedoeld is dat vinden dat ze ergens niet goed in zijn. Creativiteit zit gewoon in je. Aan jou, of je het er uit laat. Creativiteit gaat over ideeën. En die heeft iedereen. Zorg dus dat je altijd een notitieboekje bij de hand hebt om ze op te schrijven. Want je gaat ze gegarandeerd vergeten.

Wat is nu het geheim van creativiteit?

Je verbeelden dat je een kind bent, de stemmetjes dempen die zeggen dat het perfect moet zijn, dat er straks iemand is die er misschien wel iets van vind. Een dooddoener in deze fase. Niet aan denken maar lekker bezig gaan. Eenmaal in de flow, helemaal opgaand in wat je doet, de tijd vergetend ben je niet meer bezig met het eindresultaat. Je bent alleen maar creatief bezig. Je bent bezig met het nu en al vrij associërend laat je de beelden voorbij komen. Je gaat nog niet bezig met het uitwerken van de ideeën.

Van kopieëren kan je leren

Er is niks mis met kijken hoe anderen iets hebben gedaan en dat over te nemen. Waar het om gaat is dat je jouw eigen draai er aan geeft. Dat je jouw eigen ideeën er mee vermengd. Geen pleidooi voor plagiaat, dat wilde ik even gezegd hebben. Alle ideeën zijn al een keer bedacht, het gaat er om hoe jij, die van jou uitwerkt, wat doe jij er mee? Ga niet wachten op inspiratie maar ga bezig. Kijk naar wat anderen hebben gedaan voor jou en schrijf jouw ideeën op. Maak een vision- en/of moodboard, scheur plaatjes uit. Of maak op Pinterest een bord aan. Maak het visueel. Blijf niet hangen in het verzamelen en inspiratie opdoen maar start gewoon met opschrijven (met de hand), tekenen en experimenteren.

Switchen tussen linker- en rechterhersenhelft

Je wilt vooral met je rechterhersenhelft werken in de ideeën fase, deze gaat over je emoties, creativiteit, intuïtief, associërend en in het nu. Niet nadenken over het eindresultaat maar gewoon doen. Het is belangrijk dat je vooral bezig bent met creëren, meters maken. Vrij associeren, niks is te gek. Maar daarnaast ook alert genoeg om nieuwe combinaties te maken en ook daadwerkelijk iets unieks te maken wat een ander nog niet op die manier heeft gedaan.

Welk idee is de moeite waard?

Uit al je ideeën pik je het idee welke je wilt gaan uitwerken. Het lastigste is dat je brein dan ook aan het werk gaat en in zoverre dat alles wordt afgeschoten. Ik zou willen zeggen ga voor je buikgevoel. Maar inmiddels weet ik door human design dat iedereen om een andere manier beslissingen maakt. Ken je het nog niet dan is het interessant om je type op te zoeken.

Zodra je het idee gekozen hebt ga je hier aan door werken, en dat betekend veel doen, bijschaven en doorzetten. Doordat je het juiste idee gekozen hebt door naar je raadgever in jezelf te luisteren kan je focus houden op het eindresultaat. Makkelijk gezegd dan gedaan uiteraard. Veel van mijn ideeën zijn gesneuveld doordat mijn brein het totaal overnam en me wijsmaakte dat het geen zin had om door te gaan. Herkenbaar? Iets wat perfect is is totaal oninteressant, dus probeer daar maar niet naar te streven.

Creatief webdesign

De uitdaging die ik mezelf heb opgelegd is creatiever webdesign leveren. Omdat het grotendeels ook gaat om de techniek onder de motorkap gaan de uren daar aan op. Maar wil je net iets uniekers dan moet je er toch meer uren aan besteden. Wat wel fijn is om te weten dat je altijd aan je design kan bijschaven als de content eenmaal staat. Mijn focus voor de komende jaren gaat liggen op nog meer de personal branding van een klant naar voren te laten komen in de kleine details. Andere ondernemers leren hoe zelf een website kunnen bouwen en aanpassen. En werken met starter templates zodat je een fijne basis hebt staan waar jezelf op verder kan creëren.

3 hobbies regel

Van de week kwam ik de volgende uitspraak tegen. Iedereen zou 3 hobbies moeten hebben.

  1. die je inkomen oplevert
  2. die je creatief houd
  3. die je fit houd

Wat zijn jou hobbies?

Reacties (4)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.