09 Wat is het verschil tussen een landings- en een salespagina
Op een landingspagina stuur je niet direct aan op een verkoop. Het doel van de pagina is anders.
Puur theoretisch gezien is elke pagina waar een bezoeker op land een landingspagina. Maar als je een online strategie hebt uitgewerkt dan zijn er specifieke pagina’s op jouw website gekozen als landingspagina’s. Deze pagina’s heb je extra aandacht gegeven en geoptimaliseerd voor SEO, je intentie is om een bezoeker te overtuigen van je kennis en expertise. Het is vaak ook een start van een klantreis die eindigt op een salespagina.
Optimaliseren voor SEO doeleinden
Om hoger in de zoekresulaten (SERP’s) te komen moet jouw pagina concurreren met die van andere ondernemers. Jouw pagina zal om deze reden heel goed moeten aansluiten op de zoekintentie van personen die Google gebruiken om meer informatie over een bepaald thema te vinden.
Dit doe je door een heel volledig te zijn over een bepaald thema en hier alles over te vertellen en vooral ook de vragen de beantwoorden die iemand kan hebben over dat thema. Dit soort pagina’s zijn ingericht met het idee zoveel mogelijk bezoekers te krijgen en door te sluizen naar een volgende pagina.
Op deze pagina toon je jouw expertise en kennis en wat jouw oplossingen zijn. Is er te veel informatie dan kan je werken met subpagina’s. In WordPress is hiervoor een mooie structuur op te zetten. Je kan gebruik maken van een hoofdpagina (de categorie-pagina of tag-pagina) en hieronder de subonderwerpen zetten.
Deze pagina’s zijn het meest geschikt als cornerstonepagina’s >>
Startpagina voor een klantreis
Een weggever is een mooie manier om er achter te komen waar de interesse van een bezoeker ligt. Op een landingspagina met weggever is het doel om een e-mailadres te verkrijgen en deze persoon via enkele mails over te halen om een product of dienst bij jou af te nemen. Niet ieder persoon is direct overtuigd van jouw kunnen, of er al aan toe om die stap te maken. Daarom stippel je een reis uit waarbij je elke keer de klant voed met informatie en met het gevoel dat ze bij jou bij het juiste adres zijn.
Hoe je dit precies moet doen is heel persoonlijk. Jij kent je doelgroep het beste, jij weet wat er bij hun leeft. Uit eerdere trajecten kan je achterhalen wat de stappen tot aan aankoop zijn geweest. Ben je hier nog niet zo zeker van? Pak dan het blog: 01 Jobs-to-be-done – doelgroep onderzoek er bij en zorg dat je eerst je doelgroep en hun jobs to be done in kaart brengt.
Expertise en kennis delen
Een mooie manier om bezoekers te trekken en ze jou te leren kennen is het delen van expertise en kennis. Een klein deel, wat vaak ook al wel online te vinden is. Maar jij kan laten zien hoe jij het zou aanpakken en je laat voorbeelden zien in de vorm van een portfolio of een case. Vergeet niet de testimonials van je klanten te plaatsen. Deze landingspagina is belangrijk op het moment dat iemand (deels) de oplossing van zijn probleem weet maar iemand zoekt om dit voor hem op te lossen.
In de meeste gevallen gebruik je hier berichten voor. Deze kan je een tag en/of een categorie meegeven. De landingspagina zelf kan dan een categorie-archief pagina zijn. Of een pagina waarop je doorlinkt naar de verschillende berichten, casussen of portfolio-pagina’s die je hebt gemaakt.
Het posten op sociale netwerken
Een bericht op social media laat je bij voorkeur altijd teruglinken naar je website. Je zou de pagina waar je op land dan een landingspagina kunnen noemen. Maar hier kan het verwarrend worden als er niet een specifieke strategie achter zit. Zorg dat je altijd nadenkt over het doel, of een hoger doel bij het posten op social media. Om het overzichtelijk te houden is het wijs om heel gericht te posten en niet zomaar wat of soms wel en dan weer heel vaak.
Het kan zijn dat je even de aandacht weet te pakken door een leuke post, de mooiste vervolgstap is dat ze doorlezen op je website en een klantreis ingaan die je ook zo hebt uitgedacht. Zorg dat er altijd een CTA op je pagina of bericht staat. Waarom dat zo is, lees het in: Wat is een Call-to-action?
Zie je dat een bepaalde dienst niet goed verkoopt terwijl dit eerder wel zo was? Probeer eens een maand je alleen hier op te richten. Ga de stappen uit de klantreis na, stel meetpunten in en kijk waar je klanten misloopt. Meer hierover lees je in het blog: 03 Wat is een klantreis en waarom is het belangrijk
Dit blog valt onder het thema Bepaal je online strategie maar heeft veel overlap met SEO, contentmarketing en e-mailmarketing. Allemaal strategieën waarmee je meer klanten kan trekken. Benieuwd naar wat ik daarin voor jou kan betekenen? Vul het contactformulier in.
Behoefte om dit samen op te pakken?
Met regelmaat organiseer ik samen-doe-sessies maar een 1-op-1 sessie is ook mogelijk. Neem contact met me om uit te vinden hoe ik jou kan helpen.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Schrijf een online marketingplan

Doe je mee met de online training vol praktische oefeningen en de aansluitende samen doe sessie?
1-op-1 kan ook.
Lees meer blogs over online strategie
Hoe nuttig was dit artikel?
Klik op een ster om deze te beoordelen!
Gemiddelde waardering 3 / 5. Stemtelling: 1
Er is nog niet eerder gestemd. Wees de eerste die dit bericht waardeert.
Geef een reactie