Skip to main content
Aangepast op: 6 jun 2023

Automation MailChimp om je conversie te verhogen

E-mailmarketing is nog steeds heel effectief als je het op de juiste manier gebruikt. Als je gebruik maakt van een e-mail serie (automation in MailChimp) kan je lezers verleiden tot een aankoop.

Salesfunnel

Je kan een serie van mailtjes laten versturen naar aanleiding van een challenge, een webinar. Dit zijn zogenaamde weggevers. Je kan je gratis aanmelden, maar daarna mag je ze ook mailen met een vervolgaanbod. In de meeste gevallen is dit een serie van vijf waarin je opbouwt naar een grotere verkoop. Vaak zie je ook dat je nog iets wordt aangeboden voor een klein bedrag wat je echt niet kunt weerstaan. Herken je de stappen al?

Wanneer zet je een funnel in

Een salesfunnel zet je in voor de massa. Je hebt bijvoorbeeld één online training en die wil je vaak verkopen. Aangezien je niet voor elk type klant een variaties kan maken die in elke leerbehoefte voorziet moet hij uiterst compleet zijn.

Waar start je

Je start altijd met doelgroeponderzoek. Je moet weten voor wie je iets maakt en in welke behoefte je gaat voorzien. Deze kennis verwerk je straks ook in de teksten en de video’s in je funnel.

Hoe zet je nu zo’n funnel op?

  1. Start met een gratis weggever (webinar heeft de voorkeur)
  2. Na de webinar inschrijving kan je al je eerste mail inzetten. Iets om de tijd te vullen voordat deze start. Dat zou iets kunnen zijn voor een klein bedrag maar hoeft niet.
  3. Een uur na de webinar stuur je een mail naar de mensen die niet direct na de webinar al over zijn gegaan op jouw aanbod. Je geeft aan dat dit aanbod in x aantal uur verloopt. Link naar landingspagina waar je alle voordelen benoemd, de twijfels wegneemt. Ook een link naar de replay kan handig zijn. Maar de aandacht moet gaan naar het tijdelijke aanbod. Filter de mensen er uit die al van het aanbod gebruik hebben gemaakt. Die moeten dus een tag meegekregen hebben in het systeem.
  4. Aan het eind van de avond kan je een mail doen met een uitgebreid aanbod, laatste kans om het aan te schaffen met een extra bonus. En je probeert daarnaast alle twijfels die men nog zou kunnen hebben te benoemen en weg te nemen.

Dit alles wordt ondersteund door een super salespagina die overtuigd om direct aan te schaffen. Maak gebruik van video aangezien dit het het meest persoonlijk en overtuigend is.

Qua content weet je zelf het beste wat past bij jouw doelgroep. De meeste mensen beslissen direct of niet meer. vandaar dat die eerste uren zo belangrijk zijn.

Schrijf je zelf eens in en pak de mailreeks erbij van die persoon. Blijf in alle gevallen bij jezelf en waak voor de standaard teksten. Aangezien het dan heel doorzichtig wordt.

Als je zelf vaker een mailreeks hebt gehad zie je een standaard opbouw. Die kan je als framewerk gebruiken. Hier worden vaak psychologische trucs toegepast waarvan bewezen is dat het vaak werkt. Te denken valt aan schaarste, fear of misssing out, tijdelijkheid. Succesverhalen van anderen.

Wat er vaak niet bij wordt verteld is dat je echt wel een enorm bereik moet hebben op social media. Je moet het van de kwantiteit hebben. Dus voordat je in een duur salesprogramma springt die jou uitlegt hoe je jouw online programma verkoopt. Zou ik in plaatst daarvan gaan werken aan het uitbreiden van je volgers. Start met contentmarketing. Schrijf blogs en video’s en deels ze online. En wees je er van bewust dat dit zo’n 1-2 jaar kost voordat je een vaste volger kring hebt.

Funnel met wat geleidelijker opbouw

Je kan ook kiezen voor een wat vriendelijker manier met kleinere prijzen en langere looptijd. Hier kan je elke keer een upsell doen van bijvoorbeeld:

  • een mini online training
  • een mailreeks met tips
  • handige sjablonen

Dit geeft je klanten de tijd om je rustig te leren kennen en als de tijd daar is bij jou een traject te gaan volgen.

Wat is automation van MailChimp

Kort gezegd is een automation een automatische mail of mailreeks die je stuurt n.a.v. een actie (trigger) van een bezoeker. Je zet een serie klaar en deze gaat lopen op het moment dat een bezoeker een formulier invult en verzend.

MailChimp heeft verschillende standaard opties voor je klaar gezet om mee te starten. De meest basic optie is een welkomst mail. Je schrijft je in op een nieuwsbrief omdat je een e-book wilt hebben bijvoorbeeld. Daarna krijg je een mail binnen dat de aanmelding is gelukt en dat je het e-book kan downloaden. Dit heet een one-click e-mail en deze zijn gratis te gebruiken.

Wil je een serie mailtjes opstellen dan moet je een abonnement afnemen.

Let op: In MailChimp kan je ook werken met een Customer Journey. Deze kan meer vertakkingen hebben en lijkt meer op wat je misschien kent uit ActiveCampaign/MailBlue. Hoe je deze instelt kun je zien in dit blog met video: Customer Journey in MailChimp

Uiteraard help ik je graag mocht je er zelf niet uitkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Prangende vragen over MailChimp?

Bestel het ondersteuningspakket

MailChimp blijft veranderen en dan is het fijn om er een expert bij te betrekken. We gaan samen naar het probleem kijken zodat je weer verder kan.

Soms moet je op weg geholpen worden om zelf weer verder te komen. Pak de regie en vijzel je kennis op.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Er is nog niet eerder gestemd. Wees de eerste die dit bericht waardeert.