Do’s and dont’s MailChimp nieuwsbrief
Gebruik jij e-mailmarketing om meer klanten te trekken? Wil je weten waar je op moet letten en wat je wel en wat je juist niet zou moeten doen?
Geschatte leestijd: 8 minuten
Inhoudsopgave
- 1. Zorg voor een goed e-mail bestand
- 2. Hoe krijg je meer mensen op je lijst?
- 3. Zorg voor een goed template die past bij de rest van je huisstijl
- 4. Kies een goede onderwerpregel en vergeet en vergeet de preview tekst niet
- 5. Wees relevant
- 6. Test je nieuwsbrief voor je verstuurt
- 7. Meet de respons en verbeter je nieuwsbrief
- 8. Hou het kort
- 9. Doe aan follow up
- 10. Don’ts
1. Zorg voor een goed e-mail bestand
Je mag niet iedereen waar je een e-mailadres van hebt zomaar mailen. Er zijn wettelijke eisen aan het versturen van een nieuwsbrief.
- voorafgaande toestemming: de ontvanger moet expliciet toestemming hebben gegeven;
- identiteit: de ontvanger moet zien van wie berichten afkomstig zijn;
- afmeld mogelijkheid: de ontvanger moet zien hoe en bij wie hij zich kan afmelden als hij geen berichten meer wilt ontvangen.
Aan klanten mag je een mail sturen als de inhoud gerelateerd is aan het gekochte product of dienst.
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=I9AKd43fK-M[/embedyt]2. Hoe krijg je meer mensen op je lijst?
- Attendeer mensen op je nieuwsbrief via een update op de verschillende social media kanalen
- Als je ze spreekt (op een event) kan je ze helpen inschrijven, ipad met inschrijfformulier.
- Bij workshop een toestemmingslijst laten tekenen
- Maak gebruik van een weggever op je website
- Voeg een inschrijfblok toe aan je website en/of blog
- Zet een pop-up aan*
- Voeg een extra optie toe aan een inschrijf of offerte formulier (zelf laten aanvinken)
*een pop-up wordt over het algemeen afgeraden omdat ze super irritant zijn. Maar ze werken soms wel. een kwestie van experimenteren. Op mobiel gaat een pop-up vaak over het hele scherm en kan je dan daar niet gebruiken. Zet hem uit voor mobiel.
3. Zorg voor een goed template die past bij de rest van je huisstijl
De vormgeving van je template onderscheid je van de concurrenten en werkt mee aan het vertrouwen in jouw merk. Zorg dat je consistent bent in alle uitingen en deze er overal hetzelfde uit zien. Lees meer over het onderwerp branding >>
4. Kies een goede onderwerpregel en vergeet en vergeet de preview tekst niet
Als je mail binnenkomt, zie je een onderwerp in het zwart en daaronder in het grijs een preview. Een goede onderwerpregel zorgt ervoor dat je nieuwsbrief ook word geopend. Sommige e-mailprogramma’s tonen nog meer tekst. Daar is de preview tekst voor. Weet dat niet iedereen dit kan lezen.
5. Wees relevant
Maak je belofte waar. Geef je lezers dat waar ze zich voor hebben ingeschreven. Bied meerwaarde, een deel van je kennis waarmee je ze verder kan helpen. Vertel ook vooral hoe jij kunt helpen en hoe je anderen hebt geholpen.
Bied interessante en relevante aanbiedingen.
Ga segmenteren op interessegebied, het mooie van segmenteren is dat je ze op 1 lijst kan houden.
Werk met vaste rubrieken. Bijvoorbeeld:
- agenda van workshops en trainingen
- samenvatting van de laatste workshops en trainingen
- intro van je blogs
- uitgelichte bericht van social media
Of maak een online inspiratie bord – pocket, pinterest of evernote – zodat je een verzameling ideeën klaar hebt om te gebruiken. Of gebruik AI, tutorials zijn nu overal te vinden.
6. Test je nieuwsbrief voor je verstuurt
Controleer op spelfouten en kromme zinnen. Check de onderwerpregels. Check of je niet vergeten bent een standaard tekst te vertalen of loze blokjes die zijn blijven staan. Check de linkjes. Bekijk hem ook op je mobiel. Er zit een speciale preview optie ingebouwd en je kan het ook versturen naar anderen die even meekijken.
7. Meet de respons en verbeter je nieuwsbrief
Als je geen linkjes hebt geplaatst, kan je ook niet meten. En weet je niet of iets interessant is voor je lezer. Meet de respons, bekijk de rapporten en de Google Analytics rapporten – op welke pagina zijn ze terecht gekomen en zijn ze overgegaan tot actie?
Met a/b testen kan je gaan experimenteren met verschillende onderwerpsregels en op welke tijden je het beste kan versturen.
8. Hou het kort
Maak het voor je lezers makkelijk om snel door je nieuwsbrief te ‘scannen’. Mensen worden gebombardeerd door nieuwsbrieven en ze willen er snel door heen kunnen lezen.
Schrijf een samenvattting of een quote en link door naar de rest.
→ ben je niet overtuigd, waag er eens een a/b test aan.
9. Doe aan follow up
Ik kan het niet genoeg benadrukken. Ga werken met automations en zet in ieder geval one-click-automation in voor een automatische follow up bij bijvoorbeeld aanmelden.
Bied je een weggever, verstuur een follow-up mail
10. Don’ts
- Lijst: Niet sturen zonder toestemming.
- Opmaak: niet alles in hoofdletters, gekke kleuren en veel uitroeptekens. Onherkenbaar als iets wat bij jou vandaan komt omdat de branding niet klopt. Afbeeldingen die niet uitlijnen, onscherp zijn of niet passen in je huisstijl.
- Content: alleen maar aanbiedingen, over jezelf praten, niet relateren aan hulpvraag lezer
- Code: verkeerd gebruik van contentblokken waardoor hij niet goed overkomt bij lezers.
11. AVG Checklist voor jou als gebruiker van MailChimp
- Door MailChimp te gebruiken ga je akkoord met hun voorwaarden.
- Vraag permissie/goedkeuring
- Check of je geen overbodige data bewaard zoals een verjaardag of andere extra info naast, naam voornaam en e-mail. Heb je zulke velden wel en gebruik je ze niet? Verwijder dit uit je Form Builder en lijst.
- Besef je dat wanneer je koppelingen maakt met derde partijen dit veelal partijen zijn die niet Europees zijn en niet AVG proof zijn. Zorg dat waar mogelijk de data anoniem verzamelt wordt en overweeg de partijen die dit niet kunnen waarborgen niet te gebruiken.
- Lezers en bezoekers hebben het recht te weten dat je deze partijen gebruikt en in je privacy policy vermeld je dit dan ook
Mocht je twijfels hebben of je MailChimp mag gebruiken, dan kan je dit blog lezen >>
Permissie: Hoe pak ik dit technisch handig aan?
De meest correcte manier is het aanzetten en laten aanvinken van de GDPR velden. Deze zet je apart aan in de MailChimp instellingen. Dan heb je dit ook in de database staan. Als er een tijd komt dat je gevraagd wordt om een bewijs dan kan je lijst exporteren.
Alle stappen staan hier beschreven >
In het kort: bij de instellingen van je lijst, onder List name & defaults vink je aan ‘add GDPR fields’. Hierna ga je naar je Form Builder, je ziet dan dat onderstaande tekst er bij staat, je kan het vervolgens aanpassen naar eigen wensen. Hierna stuur je een mailing waarin je vraagt aan iedereen om zijn voorkeuren aan te passen.
Houd er wel rekening mee dat je de hoeveelheid tekst teveel is om toe te voegen in een klein aanmeldblok. Het liefst wil je naam en e-mailadres om de drempel zo laag mogelijk te houden. Overweeg dan om met een uitgebreider formulier te werken op een landingspagina. Of zet duidelijk in je welkomstmail dat ze een persoonlijke voorkeuren moeten aanpassen. Dit is een online formulier waar genoeg ruimte is alles te tonen
Bijhouden hoe heeft iemand zich aangemeld
Om te zien hoe iemand op je lijst is gekomen, ga je naar je lijst en zoek je de kolommen E-mailmarketing en Source op. Staat daar niks dan volg je dit stappenplan om de source op te slaan bij aanmelding via het aanmeldformulier van MailChimp.
Als het nog steeds onduidelijk via welke weg iemand op je lijst is gekomen dan moet je al je aanmeld mogelijkheden bij langs en bepalen of je een tag kan meegeven in de gevallen waar het onduidelijk is. In principe moet je kunnen aantonen hoe iemand op je lijst is gekomen.
Verwijder overbodige data
Ik had zelf nog een aantal extra interesse velden waarop ik wilde segmenteren. Deze heb ik echter nooit gebruikt en nu verwijderd. Wil je gaan segmenteren of een mail sturen op iemand verjaardag dan moet je de data die je daarvoor gebruikt ook actief gebruiken en anders verwijderen. Je mag geen data verzamelen waar je niks mee doet. In het standaard signup formulier van MailChimp staan velden zoals adres die je kan verwijderen.
Recht op inzage en laten verwijderen van data
Het is mogelijk dat je een mail krijgt dat iemand wil zien met welke gegevens iemand is ingeschreven. Men kan dit zelf inzien door onder aan elke nieuwsbrief de link naar de voorkeuren te plaatsen. Deze staat er standaard in als je het footer content block gebruikt. Heb je deze verwijderd dan is dit de mergetag (invoeren als link) die je daar voor gebruikt: *|UPDATE_PROFILE|*
Men kan zich ook zelf uitschrijven met de afmeldlink. Inactieve lezers/abonnees verwijderen

Het is wel goed om te weten dat MailChimp de gegevens nog steeds bewaard maar dan om te onthouden dat iemand zich heeft uitgeschreven.
Het is aan jou om ze permanent te verwijderen anders blijft hun data nog steeds in het systeem staan.
Photo by Usen Parmanov on Unsplash
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Prangende vragen over MailChimp?
MailChimp blijft veranderen en dan is het fijn om er een expert bij te betrekken. We gaan samen naar het probleem kijken zodat je weer verder kan.
Soms moet je op weg geholpen worden om zelf weer verder te komen. Pak de regie en vijzel je kennis op.
Hoe nuttig was dit artikel?
Klik op een ster om deze te beoordelen!
Gemiddelde waardering 4 / 5. Stemtelling: 1
Er is nog niet eerder gestemd. Wees de eerste die dit bericht waardeert.
Geef een reactie