Skip to main content
WordPress website praktijkvoorbeelden

De voordelen van een formulieren plugin

Bel of mail Sandra Gortemaker 06 – 531 90 681 | studio@sandragortemaker.nl

Maak gebruik van de plugin Gravity Forms om je werkproces te automatiseren en te versnellen. In dit artikel geef ik je een aantal voorbeelden waarin het superhandig is om deze plugin toe passen.

Bijgewerkt op: 7 jul, 2023

Geschatte leestijd: 5 minuten

In welke gevallen gebruik je Gravity Forms?

 1. Bestelformulier
 2. Reserveringsformulier
 3. Offerteformulier
 4. Betaalformulier
 5. Inschrijf en registratie formulier

In veel gevallen gebruik ik Gravity Forms om een funnel om te starten omdat je met conditionele logica kan werken. Je kan regels instellen, simpel gezegd. Op basis van een keuze krijgt iemand een tag mee, krijgt hij een vervolgstap of stuur je een melding naar een specifiek persoon. Dit kan in veel gevallen heel wat werk schelen omdat je niet eerst contact op moet nemen met iemand. Of je kan een formulier doorlopen op basis van persoonlijke keuzes.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=6rhnXo1ICnE[/embedyt]

Kant en klare templates

Hieronder zie je een aantal templates die je kunt gebruiken en door Gravity Forms klaar is gezet. Alleen nog aanpassen naar eigen wensen. Heel handig.

Bestelformulier in WordPress

Hieronder zie je een bestelformulier van Het Groen Zuiden. Hier heb ik een keuzeopties ingesteld zodat je maar 1 regenton kan kiezen. Daarnaast is er de mogelijkheid om je in te schrijven voor 2 nieuwsbrieven, achter de schermen kan je deze met een feed (MailChimp) doorsturen en automatiseer je de inschrijvingen. Zodra het formulier verzonden wordt, gaat er om basis van de keuze een mailtje naar verschillende e-mailadressen. De inzender ontvangt ook een kopie. De winkel ontvangt een kopie met barcodes. Je kan dus bepaalde waardes achter de schermen meegeven die de besteller niet ziet.

Reserveringsformulier

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=s_nEvQDTuk4[/embedyt]

Op een soortgelijke manier maar dan met keuzevakjes onder elkaar. Een verrijking van dit formulier zou een feed naar MailChimp zijn waarmee er een serie van mailtjes wordt verstuurd op basis van deze keuze. Gravity forms heeft een add on voor MailChimp die een koppeling via API tot stand brengt.

Offerte formulier

Dit is een offerte formulier. Hier heb ik alvast wat vragen gesteld. Zo krijg ik alvast wat meer informatie zonder dat ik daar eerst weer achter aan hoeft te mailen. Daarnaast geeft de indicatie voor de aanvrager ook al weer een idee wat het gaat kosten.

Betaalformulier

Via de gratis plugin ‘GF Mollie by Indigo’ kan je jouw formulier koppelen aan je Mollie-account. En zo betalingen via jouw website inbouwen.

Let op je maakt een betaling mogelijk via het formulier. Je betaald voordat je iemand een factuur hebt gestuurd. Wil je jouw klant een officiële factuur sturen dan zou je dat handmatig achteraf kunnen sturen. Maar als je bijvoorbeeld Moneybird gebruikt kan je een koppeling maken en wordt dit automatisch gedaan. Let er op dan je jaarlijkse kosten maakt voor de Mollie koppeling en de koppeling met Moneybird. Vraag naar de mogelijkheden en neem contact op>>

Hieronder zie een voorbeeld van een betaalformulier.

Wat is Gravity Forms

Gravity Forms is een premium (betaalde) plugin met ontzettend veel mogelijkheden. Van eenvoudige contactformulieren tot aan betaalformulieren met btw. Gravity Forms werkt heel goed samen met MailChimp. Je kan namelijk velden koppelen aan groepen en je kan e-mailadressen doorsturen naar MailChimp en deze voorzien van een tag. Als je aan lijstverrijking wil doen is deze heel fijn. Je kan dan per onderwerp iemand een formulier laten invullen.

Met Gravity Forms kan je iemand ook een bedankmail sturen of doorsturen naar een bepaalde pagina. Je kan ook een kopie sturen naar je eigen mailbox en naar de aanvrager. Zo zou je ook een mooie bedankpagina kunnen maken.

Ik gebruik deze plugin al jaren voor mijn klanten. Deze plugin is ook te koppelen met iDeal en MoneyBird.

Voordelen Gravity Forms t.o.v. WooCommerce

 • Je hoeft bij GF niet eindeloos veel instellingen na te lopen (Zoals btw tarieven, verzendmethoden en account instellingen, e-mail opmaak)
 • Je hoeft niet te backuppen voor elke update van de plugin
 • Je hebt niet allemaal extra gebruikers in je website. Met een eigen account
 • Je hoeft per product niet allemaal instellingen door te lopen over het soort product en hoeveel er in voorraad zijn. Zeker bij een virtueel product heb je die opties niet allemaal nodig.
 • Je kan het ook gebruiken voor contactformulieren en aanmeldformulieren
 • Je kan tags en groepen koppelen aan velden van het formulier

Nadelen Gravity Forms

 • Geen facturen alleen via add on en achteraf
 • Verkoop per product ipv in bundels
 • Geen winkelmandje
 • BTW constructie aanmaken kost even wat moeite
 • Geen winkel overzicht met filters, het is geen winkelsoftware

Lees meer over handige oplossingen voor je WordPress website

 • Verouderde WordPress website migreren

  Het afgelopen half jaar heb ik een heel aantal verouderde websites gemigreerd die vanwege hun thema en/of plugins niet meer zouden gaan werken met PHP8.

 • De voordelen van een formulieren plugin

  Maak gebruik van de plugin Gravity Forms om je werkproces te automatiseren en te versnellen. In dit artikel geef ik je een aantal voorbeelden waarin het superhandig is om deze plugin toe passen.