Skip to main content
Aangepast op: 6 jun, 2023

01 | Voorbereiding website maken

Soms kan je hoofd tollen van alle mogelijkheden en zaken waar je aan moet denken. Als je zelf een website gaat bouwen komt er veel bij kijken. Dit artikel helpt je op weg bij de voorbereiding.

Geschatte leestijd: 9 minuten

Lees voor snelle antwoorden deze FAQ – veelgestelde vragen

Hoe bepaal ik de menu structuur van een website?

Het doel van het menu is je bezoeker snel en logisch te laten navigeren naar jouw webpagina’s. Daarnaast worden de items in het menu beschouwt als de meest belangrijke pagina’s op jouw website. Niet alle pagina’s hoeven in het menu te komen. Je kan ook een link maken naar minder belangrijke pagina’s op je hoofdpagina’s. Vaak heb je deze menu-items: home, diensten, contact en blog.

Welke pagina’s komen er op mijn website?

Homepage, diensten o.i.d., over mij, contact, algemene voorwaarden, privacyverkaring, cookiestatement. En eventueel subpagina’s van je diensten. Een blogoverzichtspagina en/of portfolio, cases. Tarieven kan je op een aparte pagina zetten maar ook per dienst vermelden.

Wat doe ik met logo’s van opdrachtgevers, aanbevelingen en logo’s van brancheverenigingen?

Deze kan je als extra elementen plaatsen op de pagina’s, zodat deze extra betrouwbaarheid geven aan je dienstverlening.

Moet ik mijn domeinnaam al claimen als ik nog niet ga bouwen?

Ja, dat is wel verstandig. Doe dit bij een hostingpartij die ook WordPress hosting aanbied. Dan kan je later heel makkelijk een pakket er bij kopen.

Zitten er e-mailadressen bij een domeinnaam registratie?

Nee, je kan wel een extra e-mailpakket aanschaffen of even wachten en dan alleen een hostingpakket waarbij het inbegrepen is.

Moet ik betalen voor een SSL certificaat?

In de meeste gevallen zit een gratis Let’s Encrypt certificaat inbegrepen bij het het hostingpakket.

Waar let ik op als ik een hostingpakket aanschaf?

Goedkoop is vaak duurkoop. Reken op minimaal €80 euro per jaar. Je hebt 1 database nodig, soms is meer handig als je ook een leeromgeving of webshop erbij wil maken. Kies voor WordPress hosting zodat de serverinstellingen optimaal zijn voor een WordPress website.

Zal ik alvast een thema kopen?

Ik zou hier pas mee wachten totdat je weet welke vormgeving je gaat gebruiken en je weet welke functionaliteiten je nodig hebt. Je kan tot die tijd werken met een gratis thema.

Hoe bepaal ik de layout van mijn pagina’s?

De belangrijkste informatie staat bovenin op de pagina. Zodat een bezoeker die via een zoekmachine op jouw website komt ook direct het antwoord kan lezen op zijn vraag. Daarnaast denk je na over hoe je wil dat de bezoeker over jouw pagina navigeert. Bepaal de hiërarchie en zo ook wat er bovenin komt en wat er onderin kan staan. Wissel de blokken tekst af met afbeeldingen en kleurvlakken zodat je korte stukken tekst hebt. Bij een blog kan je langere teksten plaatsen. Bedenk dat je een bezoeker in de eerst paar seconden moet triggeren. Lukt dat niet dan zijn ze zo weer weg.

Waar starten anderen met de voorbereiding?

Dat was een van de vragen die ik stelde. Zoals je al in het taartdiagram ziet, kan je vanuit verschillende oogpunten het proces benaderen. En hier is ook helemaal geen goed of fout in, dat is wat bij jou past.

Doe de gratis de online 5-daagse als voorbereiding

Wil je ook aan de slag met je website doe dan mee aan de “Bouw je eigen website 5daagse”. Hier neem ik je mee in de verschillende aspecten van het maken van een website zoals:

  1. Wat komt er bij kijken qua techniek (hosting, wat is WordPress)
  2. Online strategie (doelgroep)
  3. SEO vindbaarheid (branding)
  4. Online zichtbaarheid
  5. Vormgeving

Zelf een site maken? Bedenk waar je energie van krijgt.

Wat vind jij leuk om te doen en wat zou je kunnen uitbesteden. Stel een budget vast en een doel voor je website. Wil je een mooi visitekaartje omdat je genoeg werk via andere kanalen krijgt. Of heb je de website echt nodig om nieuwe klanten te vinden. Dan moet je ook budget en tijd inruimen voor zoekwoorden onderzoek en SEO. Of misschien vind je social media leuker om te gebruiken en is de focus heel erg op het goed neerzetten van je merk en mooie posts maken in bijvoorbeeld canva.

Heb je de smaak te pakken en wil je graag in je eigen tijd en low budget aan de slag?

Zelf een professionele website maken? Je kan een online training volgen voor €250,- excl. btw. Je kiest zelf of je deze wil uitbreiden met een extra uren voor begeleiding. Of voor hulp bij je online marketing. Bezoek de pagina zelf-een-website-bouwen voor meer informatie.

Begin bij de klant – jouw doelgroep

Hoe wordt je straks gevonden? Daar zijn organische (gratis) manieren voor zoals gebruik van je socials en zoekwoorden/zinnen (SEO) gebruiken op je website. Daarnaast kan je gaan adverteren (SEA).

De meeste tijd en budget wordt verdaan als je niet aansluit bij de klantbehoefte. Zorg daarom eerst voor een gedegen klantonderzoek. Zorg dat je ze begrijpt, wat hun problemen zijn en wat ze van je willen. Hier schrijf je jouw teksten op en hier kies je jouw foto’s en illustraties op uit. Hier bepaal je de klantreis mee en dus welke pagina’s je website moet hebben. Ik kan je hier bij helpen, vraag gerust hulp!

Wat voor een website heb ik nodig?

Iedereen die betrouwbaar en professioneel wil overkomen heeft op z’n minst een online profiel nodig. Je moet makkelijk gevonden worden en er moet makkelijk contact met je opgenomen worden. Als websitebouwer zal ik natuurlijk altijd zeggen dat je een website nodig hebt. Maar ik zie ook in de praktijk dat er ook een hele grote groep is die werk vanuit het netwerk genereert. En dan kan je inderdaad toe met een visitekaartje. Maar wil je ook gevonden wil worden door een nieuwe doelgroep dan kan je niet zonder. En dan kan je ook niet zonder regelmatig bijhouden en vernieuwen van je content. Kom je hier niet uit. Begin dan eerst met je online strategie >>

Content

In het vakgebied van websitebouwer en marketeers noem je teksten, plaatjes, video’s, podcast en alles wat je plaatst, content. Hier komt ook de naam content management systeem vandaan. Als je met een website start is het goed om eerst te bedenken voor wie je de website maakt en deze persona’s er bij te houden als je de teksten gaat schrijven. En voor de briefing aan de fotograaf of illustrator. Weet wie je doelgroep is, wat hun problemen zijn en wat jij voor hen kan betekenen. Ga je nieuwe leads genereren door waardevolle content te delen dan heet dat contentmarketing. Koppel je daar ook nog een follow up aan door middel van nieuwsbrieven dan ben je bezig met e-mailmarketing.

Gluren bij de buren

Heb je het technische gedeelte geregeld en ben je toe om aan de structuur en de vormgeving te beginnen. Dan is het goed om eens bij je concullega’s te kijken. Wat spreekt je aan, wat zou jij ook zo doen en wat niet. Zorg dat elke pagina een doel heeft. Wat moet de bezoeker hier doen? Welke actie moeten ze ondernemen? Wat doen jouw concullega’s goed en wat zou je zelf anders doen en waarom? Zorg dat je jouw argumenten goed kan onderbouwen.

Layout en schetsen

Het schetsen van je website of bedenken hoe hij er uit moet komen te zien kan je ook helpen om een beeld te krijgen van welke teksten je nodig hebt. En welke foto’s hierbij passen. Zelf begin ik vaak al met het opzetten in WordPress omdat ik dat dan sneller vind gaan dan helemaal een ontwerp maken in photoshop. Aan klanten vraag ik een schets op papier te maken of in Word met blokjes, wat ik dan als leidraad gebruik. Het al zien op een scherm helpt al heel goed om het visueel te maken.

Ga je samen met mij aan de slag dan zet ik vaak in 2 uurtjes een grove opzet online klaar, en dan gaat het pas echt leven. Het versnelt vaak ook het proces als je geneigd bent eerst alles perfect te willen maken voordat je start.

Een website maken of website restylen kost tijd

Hoe mooi het ook klinkt. Je moet er wel zelf tijd voor vrij maken. Voordat er een website komt moet duidelijk zijn wie je doelgroep is en welk doel je hebt met je website. Binnen dit kader kan je makkelijker en sneller de pagina’s uitwerken. Houd rekening met minimaal 40 uur dat is inclusief regelwerk, fotoshoot, teksten schrijven, foto zoeken, overleg etc.

Wil je het bouwen uitbesteden dan heb ik van jou het volgende nodig:

  • Menu-indeling
  • Paginatitels + teksten
  • Afbeeldingen
  • Ontwerp en of stylesheet (huisstijl) met logo
  • Keuze voor Google Analytics (of niet)
  • Zoekwoorden/zinnen voor de vindbaarheid (voor Yoast SEO)
  • Een aantal blogs of een tweetal casussen
  • Testimonials (aanbevelingen)

Grafisch ontwerp en vormgeving doorvoeren in website

Naast het handig zijn met online tools is feeling voor ontwerp wel een must. Er zijn meer dan 40 stylen (thema’s) aanwezig binnen het framework van YOOtheme PRO. Je kan ook een van deze thema’s als basis nemen. Desgewenst zet ik een demo website met demo content voor je neer. Maar leuker is om zelf aan de slag te gaan. Een paar tips:

  • Maak een moodboard of verzamel ideeën en plaats deze in een mapje op je computer
  • Kies 2 fonts, 1 voor kopjes/headings en 1 voor platte tekst
  • Bekijk website en noteer de domeinnamen. Analyseer wat je mooi vind en waarom
  • Laat een huisstijl en logo ontwerpen (dat is echt een vak apart)
  • Boek een fotoshoot en creëer je eigen fotoset
  • Zorg dat je jouw doelgroep en hun wensen goed in kaart brengt
  • Bedenk, de website is niet voor jou maar voor je doelgroep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Er is nog niet eerder gestemd. Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Zelf aan je website bouwen kan ook samen!

Maak je eigen website

Pakket A – Videolessen

Ideaal voor de startende ondernemer die nog geen website heeft. Bouw je eigen WordPress website met behulp van mijn videotraining en premium thema.

Extra begeleiding via Zoom is altijd bij te bestellen.

€250,-


Bouw verder aan je website

Pakket B

Ideaal voor de ondernemer die al een WordPress website heeft, maar hier wat aan wil wijzigen. Ik denk mee met de technische zaken en optimalisaties van de website.

  • 1-op-1 begeleiding – 5 uur

Los €400,- , maar als tweede pakket €350,-


Behaal meer succes met je online business

Pakket C
  • 1-op-1 begeleiding – 10 uur

Ideaal voor de ondernemer die al een website heeft staan, maar graag meer succes wil halen uit online business

Los €800,- , maar als tweede pakket €650,-